Tržište

Švajcarska povlači brašno iz Srbije

Švajcarska povlači brašno iz Srbije
Foto: unsplash | Švajcarska povlači brašno iz Srbije

Švajcarska povlači sa tržišta žuto i bijelo kukuruzno brašno porijeklom iz Srbije, jer je procenjeno da je proizvod „potencijalno oziljno rizičan"

Prema navodima sa sajta RASFF dozvoljena količina mikotoksina fumonizim je 1000 mikrograma po kilogramu, a u uzorku brašna iz Srbije, uzetom 12. marta 2024. godine, otkriveno je prisustvo tog mikotoksina fumonizim u većoj količini od dozvoljene.

U bijelom brašnu bilo ga je 1388 mikrograma po kilogramu, a u žutom 1585 mikrograma po kilogramu, što predstavlja 38 odsto, odnosno 58 odsto više od dozvoljene količine, objavljeno je na RASFF, prenijela je Nova ekonomija.

Rizik korišćenja proizvoda ocijenjen je kao „potencijalno ozbiljan“, pa je proizvod opozvan od potrošača.

Mikrotoksini u kukuruzu

Fumonisini pripadaju grupi mikotoksina koje sintetišu plesni iz roda Fusarium. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza, ječmu, pšenici i zobi.

Njegov toksičan učinak može da uzrokuje tumor jednjaka.

U proteklih godinu dana bilo je nekoliko slučajeva vraćanja proizvoda poreklom iz Srbije zbog nedozvoljenih supstanci ili zbog onih čije su vrednosti bile u većoj količini od propisane.

Istorija sumnjive robe

U martu 2024. godine Holandija je povukla sa tržišta srmznute višnje iz Srbije zbog velike količine pesticida, visok nivo toksina nađen je i u mlevenoj paprici iz Srbije, a metalaksil je pronađen u velikoj količini u krastavcu porijeklom iz Srbije koji je bio namijenjen tržištu Slovenije.

Prije skoro godinu dana akrilamid, supstanca koja se smatra kancerogenom pronađena je u čipsu koji je trebalo da bude izvezen u Hrvatsku.

Kako je pojasnio proizvođač, u pitanju su bile 33 palete rebrastog čipsa sa paprikom, u kome je pronađena neusklađenost nivoa akrilamida.

Nedugo zatim, sa granice sa Hrvatskom su vraćene i breskve u kojima je pronađeno više pesticida nego što je dozvoljeno, i to nije bio prvi put da se pošiljka breskvi vraća nazad u Srbiju.

U julu 2023. godine sa granice Srbije sa Hrvatskom vraćena je pošiljka dimljenog lososa zbog bakterije koja izaziva listeriozu, a istog meseca sa granice sa Slovenijom vraćene su breskve zbog visoke koncentracije pesticida hlorpirifosa.

Zbog istog pesticida i potencijalnog rizika po zdravlje u avgustu 2023. godine sa granice sa Hrvatskom vraćene su i šljive iz Srbije, prenosi Vreme.

U oktobru 2023. godine zaustavljene su dvije pošiljke iz Srbije, jedna namijenjena tržištu Slovenije, a druga Hrvatskoj, pa su Srbiji vraćene zamrznute kupine zbog prekomjernog prisustva iprodiona, dodatka ishrani koji je okarakterisan kao potencijalno rizičan, sa sadržajem „neovlašćenih supstanci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije