Tržište

Srpsko tržište lizinga u 2024. dostiže milijardu evra

Srpsko tržište lizinga u 2024. dostiže milijardu evra
Foto: Pixnio | Srpsko tržište lizinga u 2024. dostiže milijardu evra

​Ove godine lizing industrija u Srbiji će dostići rekordnih milijardu evra vrijednosti finansirane robe, a najvećim dijelom lizing koriste mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetnici, istaknuto na konferencije "Lizing i budućnost mobilnosti", koju je organizovala Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

Lizing je preferirani način finansiranja MSP klijenata u čitavoj Evropi, pa je to slučaj i u Srbiji gdje je, na primjer, lizing industrija jedan od finansijskih partnera u projektima standardizacije taksi prevoza u Srbiji i subvencionisanja opreme, ali i u finansiranju modernizaciju javnog gradskog prevoza, manjih dostavnih vozila i kompanijskih flota.

"Lizinga kao finansijski instrument ima veliki potencijal kad su u pitanju fizička lica. Očekivanja učesnika su da će u narednih nekoliko godina dvije trećine svih lizing ugovora biti potpisano digitalnim putem" saopštila je ALCS.

Ivan Jauković, predsjednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, ističe da Srbiju u narednom periodu očekuje modernizacija autobusa, tramvaja i trolejbusa, ali i poboljšanje kvaliteta mobilnosti.

"Današnji ciklus upotrebe vozila je takav da se ona koriste kraći period i menjaju češće. Samim tim, korisnik ima mogućnost da vozi najnoviji model, da izbegne periode češćih kvarova i većih servisa. Osim toga, primetno je pomeranje fokusa sa koncepta vlasništva na koncept iznajmljivanja, jer savremeni vozači ne žele da razmišljaju o vozilu i održavanju vozila, već samo o njihovom korišćenju" objašnjava Jauković i dodaje da ljudi teže ekološki prihvatljivim alternativama kad je transport u pitanju.

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS, podsjetila je da je svako treće novo vozilo u Republici Srbiji finansirano putem lizinga.

"Specifičnost lizinga je da je sredstvo finansiranja ujedno i predmet obezbeđenja, što ovaj način finansiranja čini veoma pogodnim za najznačajniji segment evropske i domaće privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća. Putnička vozila su najzastupljenija u strukturi finansiranja na lizing, pa u trećem kvartalu 2024. godine imaju udeo od 44 procenata" rekla je ona.

Predstavnici lizing industrije saglasni su da je digitalizacija društva uticala i na promjene u lizingu. Jauković objašnjava da su se promijenili načini donošenja odluka, upravljanja rizikom i da je poslovno okruženje još više usmjereno na korisničko iskustvo.

"Lizing je i ranije bio prepoznat kao brz i efikasan finansijski instrument, ali u poslednjih nekoliko godina procesi za potpisivanje lizing ugovora dodatno štede vreme i resurse. Potpisivanje ugovora je moguće za svega nekoliko minuta i to digitalnim putem" ističe Jauković.

Prema njegovim riječima, očekivanja su da će industrija u narednih tri do pet godina u potpunosti preći na bezpapirne ugovore, ali i da će odobrenja biti moguća na veb sajtovima ili u salonu.

U prvih devet mjeseci 2024. godine u odnosu na isti period prethodne godine zabilježen je rast vrijednosti novozaključenih ugovora od 30 odsto.

Rast vrijednosti novozaključenih ugovora davalaca finansijskog lizinga zabilježen je u skoro svim segmentima finansiranja, a najveći je u segmentu komercijalnih i teretnih vozila i autobusa gdje iznosi skoro 47 procenata kao i putničkih vozila (novih i polovnih) gdje je rast više od 22 odsto, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije