Tržište

Šampionski pehari za trebinjski med od vrijeska i žalfije

Šampionski pehari za trebinjski med od vrijeska i žalfije
Foto: Vesna Duka | Šampionski pehari za trebinjski med od vrijeska i žalfije

TREBINJE - Dvojica trebinjskih pčelara Slobodan Barzut i Đoko Gudelj dobitnici su šampionskih pehara za kvalitet meda na pedesetom Međunarodnom sajmu pčelarstva u Beogradu, "Tašmajdan 2024".

U pitanju su med od vrijeska Đoka Gudelja i med od žalfije, proizvod pčelinjaka Braća Barzut, Slobodana i Milorada koji su na ovaj način samo još jednom potvrdili kvalitet svoga meda, ali i upornost svoga rada.

Slobodan Barzut, međutim, kaže da ovo nije samo formalna potvrda kvaliteta njihovog meda, već je nagrada značajna i po tome što je u pitanju jedan od najpoznatiji sajmova meda u region, sa tradicijom dugom pola vijeka, na kome se okupljaju i najozbiljniji pčelari, ali su i ocjenjivači vrlo ugledni eksperti u tome poslu.

"Čast nam je bilo samo učešće među oko 250 izlagača pčelinjih proizvoda i 100 izlagača pčelarske opreme iz čitavog regiona, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a zadovoljstvo je tim veće jer smo u tako velikoj i ozbiljnoj konkurenciji postigli ovako dva velika uspjeha, što smatramo i uspjehom našeg grada, pa i šire", rekao nam je Slobodan Barzut nakon povratka u Trebinje.

Napominjući da se sve radilo vrlo ozbiljno, on objašnjava da je med najprije kontrolisan na Institutu za higijenu i tehnologiju hrane, gdje su utvrđeni izvanredni parametri za med, a nakon toga je Stručna komisija sa sajma ocjenjivala kvalitet.

Podsjeća i na činjenicu da su do sada na ovom sajmu već osvajali dvije prve nagrade, ali ova, treća po redu, po njemu je i najznačajnija zato što se radi o sortnom medu od žalfije.

“To kažem jer je med, u stvari, brend Hercegovine, ali je med od žalfije možda i najspecifičniji jer je u pitanju naša ljekovita biljka, kao uostalom i vrijesak koji je takođe ljekovita biljka, a med od vrijeska moga kolege Đoka Gudelja je takođe nagrađen”, dodaje Slobodan.

S obzirom da je sajam bio i jedinstvena prilika da posjetioci od izlagača direktno kupe med i ostale pčelinje proizvode provjerenog i sertifikovanog kvaliteta, dvojica trebinjskih pčelara su sve izloženo i prodali, mada, kako kaže Slobodan, oni nemaju problema sa prodajom ni u Trebinju, niti širom regiona gdje distribuišu med.

“Ako ovakav uspjeh postignete na mjestu gdje niste svakodnevno prisutni, a pogotovo na ovakvom sajmu gdje vam najbolje ocjene daju i eminentni stručnjaci, onda je vaš uspjeh svakako veći, mada mi odavno nismo nepoznati tržištu širom Srbije”, kaže Slobodan.

Gdje god odnesu med tamo ga i prodaju, a velike količine se prodaju i u Trebinju, odakle nema nijednog turiste tokom ljeta da od hercegovačkih pčelara ne pokupuju velike količine meda.

Slobodan kaže da to može potvrditi i svaki njegov kolega, bilo da su stariji ili mlađi pčelari u pitanju, jer oni svi izuzetno dobro sarađuju, znaju kakvi su kod koga bili prinosi, kakvi problem ih muče i sve to zajedno rješavaju.

Zbog toga zajedništva i sloge trebinjskih pčelara se i nagrade iz Beograda smatraju zajedničkim uspjehom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije