Tržište

Proizvodnja pala za 30 odsto, kriza nagrizla i namještaj

Proizvodnja pala za 30 odsto, kriza nagrizla i namještaj
Foto: Velibor Tripić | Proizvodnja pala za 30 odsto, kriza nagrizla i namještaj

BANJALUKA, BRATUNAC - Da je kriza na globalnom nivou nagrizla i industriju namještaja u Republici Srpskoj, potvrđuje podatak da taj sektor za sedam mjeseci ove godine bilježi pad proizvodnje za više od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da se ove godine bilježi pad proizvodnje za više od 33 odsto, te ističe da ovaj podatak o padu proizvodnje potvrđuje da su se najgore slutnje obistinile.

"Namještaj je trajno potrošno dobro i u krizi ide na čekanje. Jednostavno, neke druge stvari su prioritet u kriznim vremenima. To je sve dovelo do smanjenja potražnje i naravno pada proizvodnje u domaćim pogonima", istakao je Andrić.

Kako je rekao, situacija u ovom sektoru bila jako loša prošle godine, te je takav je trend nastavljen i ove.

"Još nema nikakvih naznaka da bi se nešto moglo dešavati nabolje, a osnovni problem je kriza u zapadnoj Evropi, odnosno u osnovim tržištima Njemačke i Italije, gdje izvoze naši prerađivači", kazao je Andrić.

Ističe da sve dok se situacija u Evropskoj uniji ne promijeni, ne može se očekivati da našim privrednicima iz ove oblasti krene nabolje.

"Nadamo se da će se u nekom narednom periodu popraviti situacija što se tiče ove industrije. Tako se i dalje uglavnom skuplji namještaj bolje prodaje, dok je situacija u vezi s namještajem za široku potrošnju jako teška", kazao je Andrić.

Janko Petrović, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji je ujedno i vlasnik kompanije "Petroprojekt" iz Bratunca, kazao je za "Nezavisne novine" da je situacija u ovoj privrednoj grani jako loša.

"Možda imamo malo više upita, ali naloga nema i ono što je bitno je strahovit pritisak na cijene, traži se niža cijena. Naime, traže kupci istu količinu, ali po nižoj cijeni", kazao je Petrović.

Dodaje da je samim tim u firmama koje se bave ovim poslom manje prihoda, manje para.

"Idemo u pravcu jako loše priče. Uglavnom se radi o namještaju za široku potrošnju, on je doživio potpuni fijasko, dok se luksuzniji namještaj još uvijek traži", kazao je Petrović i dodao da postoji još kupaca koji imaju dublji džep.

"Kompletna drvna industrija je na koljenima, a ne radi se samo o namještaju, nego i pratećim proizvodima, odnosno ploče od kojih se pravi namještaj doživjele su još goru varijantu, smanjena je potražnja, a imamo veliki udar i na same cijene. I tamo gdje je došlo do pada cijena, imamo zahtjeve kupaca da cijene budu dosta niže", kazao je Petrović i dodao da su zavisni troškovi značajno porasli.

"Mada, za krizu su potrebne jake firme da to izdrže i premoste", kazao je Petrović.

Darko Partalo, direktor kompanije "Drvoprodex" Banjaluka, rekao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je ovo jedna od lošijih godina za ovu privrednu granu.

"Jako je loša situacija tokom cijele godine, konstantno imamo pritisak na cijene, svi žele niže cijene, a za istu količinu robe", kazao je Partalo.

Dodaje da se nadaju da će situacija u ovoj oblasti privrede u nekom narednom periodu krenuti nabolje, jer kako kaže, ukoliko se to ne desi, veliko je pitanje šta će se dešavati sa firmama koje se bave ovom djelatnošću.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije