Tržište

Prodaje se legendarna zagrebačka robna kuća

Prodaje se legendarna zagrebačka robna kuća
Foto: Pixabay | Prodaje se legendarna zagrebačka robna kuća

ZAGREB - Trgovinski sud u Zagrebu zakazao je za 18. septembar skupštinu povjerioca Name d.d. u stečaju na kojoj bi trebala da se donese odluka o prodaji robnih kuća i nekretnina u zagrebačkoj Ilici i na Kvaternikovu trgu.

Sudska odluka uslijedila je nakon što je lani u decembru, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja Name, utvrđen zahtjev Croatia Osiguranja (CO)za suđenje u razumnom roku, te je odlučeno da se prodaja zgrada u Ilici i na Kvaternikovu trgu mora donijeti za devet mjeseci.

To rješenje donio je predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić ističući kako je zahtjev CO bio podnesen lani u novembru. U zahtjevu CO-a ističe se da je stečaj nad Namom d.d. bio otvoren još 23. juna 2000. te da je pravovremeno prijavljena tražbina i podnesena prijava razlučnog prava s osnova dugovanja.

Navodi se i kako je utvrđeno pravo namirenja CO-a iz vrijednosti nekretnina Name d.d., zgrada, vrtova i dvorišta u zagrebačkoj Ilici 4 – 6, nekretnina u Radićevoj ulici te zgrade Name na Kvaternikovu trgu.

Pozivajući se i na prethodne presude, CO ističe da je napokon bila izvršena primjena potrebnih izmjena u zemljišnim knjigama te da ne postoje dalje prepreke za pristup prodaji navedenih nekretnina.

Stečajni upravnik predlaže prodaju imovine kao cjeline

CO je isticao kako se stečaj vodi pune 23 godine, a kako nije preduzeta nijedna radnja od stečajnog upravnika niti suda kojom bi se pokrenuo potrebni postupak prodaje preostalih nekretnina u vlasništvu stečajnog dužnika, njihovog unovčenja te pristupilo namirenju poverilaca i okončanju stečaja.

U skladu sa tim, CO je zaključio da im je bilo povrijeđeno Ustavom zagarantovano pravo na suđenje u razumnom roku.

Poslije sazivanja skupštine povjerenika stečajni upravnik Damir Mikić je prije desetak dana podnio izvieštaj u kojem ističe da bi, uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obie robne kuće još uvijek obavlja djelatnost i zapošljavaju radnici, oportuno bilo donijeti odluku o prodaji imovine kao cjeline.

Odnosno, da se nekretnine i pokretnine Name prodaju zajedno i da se kupac obaveže i na preuzimanje poslovanja i zaliha robe i zatečenih radnika na određeni vremenski rok i to minimalno na dvije godine.

Status preostalih robnih kuća je različit

Kako je vlasnički, odnosno zemljišnoknjižni status preostalih robnih kuća različit, stečajni upravnik smatra i da bi se obje robne kuće trebale prodavati istovremeno, ali na različit način.

Robna kuća na Kvaternikovu trgu je upisana u zemljišnoj knjizi kao jedna jedinica i objekt u vlasništvu Nama d.d. u stečaju te nema nikakvih upisanih tereta, dok je robna kuća Ilica u zemljišnoj knjizi upisan kao tri različite jedinice i tri različita objekta pa zapravo ovu robnu kuću čine tri nezavisne nekretnine.

Pritom je na dvije lokacije (Ilica 4 i Radićeva 1) u cjelosti upisano založno pravu Croatia osiguranja d.d. i Republike Hrvatske, a na jednoj čestici (Ilica 6) je na jednom delu upisano založno pravo, a na jednom dijelu nije. Stoga, stečajni upravnik smatra da bi odluku o prodaji robne kuće u Ilici kao cjeline, trebala odlučiti skupština vjerovnika, kao i odlučiti o načinu i uslovima prodaje i jedne i druge robne kuće.

U sudskom zaključku, pak, navedeno je da će se prodaja obaviti putem javne sudske aukcije u skladu sa stečajnim zakonom i uz odgovarajuću primjenu zakona.

Kupac treba da preuzme i zatečene radnike kao i da nastaviti poslovnu djelatnost kroz period od najmanje dvije godine, a za pristupanje aukciji zainteresovani kupci su dužni da uplate akontaciju u iznosu od pet odsto početne vrijednosti imovine.

Početna cijena će se, pak, odrediti u skladu sa procjenom sudskog vještaka za nekretnine i knjigovodstvenom vrijednošću za opremu pokretnine, ističe se u zaključku, piše Poslovni dnevnik, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije