Tržište

Prnjavorski lipicaneri idu na prodaju, evo koliko koštaju

Prnjavorski lipicaneri idu na prodaju, evo koliko koštaju
Foto: Dražan Pozderović | Prnjavorski lipicaneri idu na prodaju, evo koliko koštaju

PRNJAVOR - Konji lipicaneri, tačnije njih šest, naći će se krajem jula na licitaciji koju organizuje prnjavorska Ergela "Vučijak", a njihova početna cijena, koja je naznačena u javnom pozivu, kreće se od 1.200, pa sve do 3.900 KM.

Putem usmenog javnog nametanja ljubitelji konja, odnosno budući kupci, moći će birati između šest konja, od čega su četiri sivca i dva vranca, čija su godišta 2017, 2018, 2019, 2023. i 2024, te jednog radnog konja - dorata čije je godište nepoznato.

Ranko Grubešić, vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Ergela "Vučijak" Prnjavor, ističe za "Nezavisne novine" da je licitacija zakazana za 22. jul u 10 časova, te da se nadaju da će biti uspješno realizovana jer već imaju zainteresovanih kupaca.

"Ovo je prva licitacija ove godine i na prodaju idu tri pastuva različitog godišta, kako stoji i u oglasu, tri ždrijebeta i jedan radni konj koji, u stvari, nije lipicaner i nalazi se na ergeli. Smatramo ga  nepotrebnim, tako da je ukupno sedam grla na prodaju", kaže Grubešić.

Prema njegovim riječima, sve više stanovnika ima želju, ali i potrebu za nabavkom i kupovinom konja.

"Ograničavajući problem ergele je taj što Bosna i Hercegovina nema registar kopitara, dakle nema izvoza životinja. Ove cijene po kojima mi nudimo konje su trenutno aktuelne cijene konja na našem tržištu, a da postoji mogućnost izvoza, mi bismo onda govorili o tim ciframa, možda čak i većim, ali iznosi bi bili u evrima", objašnjava on.

Na pitanje kako će utrošiti dobijena sredstva, Grubešić navodi da ergela ima dosta nezatvorenih pozicija iz ranijeg perioda, te će sredstva odmah imati svoju namjenu.

"Pošto je ergela u nekom, tako da kažem, nezavidnom položaju, ta sredstva već imaju svoju namjenu za osposobljavanje objekata u kojima se nalaze konji, uređivanje pašnjaka i druge tekuće poslove", ističe on za "Nezavisne novine" i dodaje da sredstvima koja dobijaju od Vlade Republike Srpske pokrivaju potrebe za bruto plate radnika i sitne troškove.

Na prnjavorskoj ergeli trenutno se nalaze 103 grla. Prošle godine su postali bogatiji za 11 ždrebadi, dok iduće godine očekuju pojačanje, odnosno više od 25 novih grla.

Inače, kako se navodi u javnom pozovu za licitaciju, svi konji koji se prodaju mogu se pogledati svakim radnim danom od 10 do 14 časova.

"Prodaja se vrši po principu viđeno-kupljeno i neće se primati nikakve reklamacije koje se odnose na kvalitet i ostale karakteristike predmeta prodaje. Troškovi odvoza kupljenih konja idu na teret kupaca, kao i obaveze plaćanja pripadajućih poreza i ostalih troškova. Licitirani iznosi povećavaće se za po 100 KM. Potvrda o DNK analizi grla plaća se 100 KM", navodi se u javnom pozivu.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica, a za najpovoljnijeg ponuđača biće izabran onaj koji ponudi najveći iznos.

Za grla koja se ne prodaju na prvoj licitaciji, Ergela "Vučijak" će organizovati i drugu licitaciju 12. avgusta sa početkom u 10 časova, a ako bude potrebe, biće i treća licitacija 9. septembra sa početkom u isto vrijeme.

Podsjećamo, Ergela "Vučijak" osnovana je 1946. godine i jedinstvena je na prostorima Bosne i Hercegovine, a sama rasa konja lipicaner nastala je 1580. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije