Tržište

Privreda u RS u problemu: Zbog jednog feninga poslove im uzimaju druga tržišta

Privreda u RS u problemu: Zbog jednog feninga poslove im uzimaju druga tržišta
Foto: Arhiva | Privreda u RS u problemu: Zbog jednog feninga poslove im uzimaju druga tržišta

BANJALUKA, DERVENTA - Veliki broj inostranih partnera koji posluju sa privrednicima u Srpskoj uskoro bi mogli da se okrenu drugim, povoljnijim tržištima, koji nude bolje uslove po brojnim stavkama, upozoravaju privrednici.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije "Sanino" iz Dervente, koji je ujedno predsjednik Područne privredne komore Doboj, kazao je u razgovoru za "Nezavisne" da je sve manje ponuda iz inostranstva, a koje su i inače bile skromne.

"Jedan od razloga zbog čega je tako je nepovoljan ambijent poslovanja na ovim prostorima, cijene i, naravno, nedostatak stručnih kadrova", kazao je Pazurević.

Naime, kako ističe, ovo je dodatni udar na već oslabljenu privredu Srpske, te dodaje da dosta domaćih privrednika ne zna šta će raditi iduće godine.

"Prvenstveno kad govorimo o cijenama, prilikom razgovora o potencijalnim ugovorima nama se odmah pokazuju cijene koje su mnogo niže nego kod nas, prije svega to su Indija, Vijetnam, Kambodža, zemlje gdje je tržište rada daleko fleksibilnije nego kod nas i mi smo u jako nepovoljnoj situaciji kada je u pitanju perspektiva i razvoj naše privrede", pojasnio je Pazurević.

Dodao je da je cijena ta koja diktira broj sklopljenih ugovora, te, kako kaže, zbog jednog feninga se poslovi prenose na druge lokacije.

"Ukoliko je naša cijena veća u odnosu na ponudu u Indiji, strani partneri se lako odluče da odlaze kod njih", ističe Pazurević i dodaje da je nedavno ostao bez dugogodišnjeg inostranog partnera upravo zato što su mu ponuđene niže cijene firme iz Indije.

"Svi koji dolaze sa strane dolazili su zbog toga što je kod nas bila jeftina radna snaga, mi smo imali obučenu radnu snagu, a toga sada više nema, tako da se oni lako odluče za druga tržišta", kazao je Pazurević.

Da su poslovni planovi već u pripremi za narednu godinu, ali i da strani partneri traže od domaćih privrednika niže cijene proizvoda, kaže i Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

"Imam informaciju upravo sada kada strani partneri kontaktiraju naša privredna društva da od mnogih traže da u svojim kalkulacijama, u svojim ponudama daju i određene benefite i popuste, odnosno niže cijene kako bi mogli da sklope ugovore", kazao je Ćorić i dodao da domaći privrednici imaju konkurenciju sa drugih tržišta, koja je povoljnija.

"Postoji konkurencija firmi iz drugih zemlja, tipa iz Indije, gdje su cijene niže nego kod nas i naši privrednici, kad izađu sa konačnim cijenama i ponude to stranim partnerima, vrlo teško mogu da dobiju nove ugovore", kazao je Ćorić i istakao da već u fazi dogovaranja inostrani partneri traže za sebe povoljnije uslove.

"Naša preduzeća su prinuđena da zbog povećanja svih troškova, kao što su povećanje plata, veće cijene toplog obroka, prevoza, povećaju cijenu svojih usluga, kako bi bili profitabilni, pozitivno poslovali, a zbog toga ostaju bez ugovora iz inostranstva", pojasnio je Ćorić.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije