Tržište

Potrošačka korpa u Crnoj Gori skuplja za 6,95 odsto

Potrošačka korpa u Crnoj Gori skuplja za 6,95 odsto
Foto: Ilustracija | Potrošačka korpa u Crnoj Gori skuplja za 6,95 odsto

PODGORICA - Sindikalna potrošačka korpa (SPK) u Crnoj Gori, za period između jula i septembra, iznosila je 2.000 evra i viša je za 130 evra, odnosno za 6,95 nego tri mjeseca prije toga, objavio je danas Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja u Crnoj Gori.

Potrošačka korpa se odnosi na treći kvartal ove godine i podrazumijeva troškove četvoročlane porodice sa dvoje djece školskog uzrasta, prenio je RTCG.

Unija slobodnih sindikata navodi da je od ukupno deset kategorija troškova, koje su definisane metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen rast cijena u čak pet kategorija.

To se odnosi na troškove prehrambenih proizvoda (3,42 odsto), imputirane rente (11,43), stanovanja i komunalija (6,67), obrazovanja i kulture (30 odsto) letovanja (25).

Prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica, koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u trećem kvartalu 2024. godine iznosi 605 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije