Tržište

Potrebne izmjene deviznih propisa u BiH

Potrebne izmjene deviznih propisa u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | Potrebne izmjene deviznih propisa u BiH

SARAJEVO – Zastarjeli devizni propisi predstavljaju ozbiljnu prepreku za efikasno funkcionisanje platnog prometa s inostranstvom, zaključeno je na okruglom stolu o temi deviznih propisa u BiH, u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH, uz podršku partnera iz Vijeća stranih investitora (FIC), Udruženja banaka BiH i Spoljnotrgovinske komore BiH.

"Trenutni propisi, uvedeni prije mnogo godina, sadrže niz nelogičnih ograničenja koja otežavaju plaćanje i primanje deviza iz inostranstva, što predstavlja problem i za građane, i za privredu", saopšteno je i pozvano na mijenjanje trenutnih propisa.

Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH, naglasio je kako zbog tih prepreka BiH svakodnevno gubi značajne strane investicije.

"Analizom gospodarskog poslovanja u BiH kao i vanjskotrgovinske razmjene, koja u proteklom periodu jasno oslonjena na europsko tržište bilježi pad od jedne milijarde KM, evidentno je da oslanjanje na jedno tržište poput EU te potresi koji ga prate, reflektiraju se na bh. tržište", naglasio je Vuković. 

Saopšteno je da su se okruglog stola složili da je sada pravi trenutak za reformu deviznih propisa, posebno u kontekstu priprema za pristupanje SEPA prostoru, na šta je ukazao i predsjednik UBBiH, Edis Ražanica.

Kao rezultat ovog događaja, uskoro će nadležnim institucijama biti upućena inicijativa s konkretnim prijedlozima za izmjene deviznih propisa, uz nadu da će institucije aktivno podržati ovu inicijativu i brzo ukloniti nelogične prepreke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije