Tržište

Potop na Tokijskoj berzi nakon što je Išiba izabran za premijera

Potop na Tokijskoj berzi nakon što je Išiba izabran za premijera
Foto: Pixabay/Ilustracija | Potop na Tokijskoj berzi nakon što je Išiba izabran za premijera

Japanski Nikkei 225 pao je u ponedjeljak za više od 4%, nakon mješovitih ekonomskih podataka iz Japana i dok su trgovci reagovali na izbor budućeg premijera Šigera Išiba.

Maloprodaja u Japanu u avgustu je porasla 2,8% na godišnjem niovu, nadmašivši procjene Reutersove ankete o porastu od 2,3%, i više od revidiranog porasta od 2,7% u julu.

Išida je u petak pobijedio ministricu ekonomske sigurnosti Sanaeu Takaiči u posljednjem krugu izbora Liberalno-demokratske stranke, što je dovelo do nestabilnosti jena.

To znači da se Banka Japana “neće suočiti s političkim preprekama za daljnje podizanje kamata”, rekao je Rjota Abe, ekonomista sektora za globalno tržište i trezor Sumitomo Mitsui Banking Corporation, za CNBC.

Viša kamatna stopa obično jača jen i vrši pritisak na japanska tržišta dionica, koja su pod velikim opterećenjem izvoznika. Jak jen bi tada njihov izvoz učinio manje konkurentnim.

Jen je oslabio u odnosu na dolar rano u petak kada je Takaichi pobijedila u prvom krugu glasovanja, ali je kasnije promijenio smjer i ojačao jer je Ishiba pobijedio u drugom krugu glasovanja nakon zatvaranja tržišta.

Abe je primijetio da je jen promijenio smjer “budući da su gotovo svi sudionici na tržištu, uključujući SMBC i druge političke analitičare, očekivali da će gospođa Takaići pobijediti u drugom krugu glasanja.”

Takaiči je zagovornica nižih stopa i jasno je izrazila svoj stav da neće podržati politiku Banke Japana da podigne kamatne stope kako bi podstakla ekonomkui rast, dodao je. Steven Glass, generalni direktor Pella Funds Managementa, ima drugačiji stav, govoreći za CNBC-jev “Squawk Box Asia” da je inflacija još uvijek jako “uvezena” zbog slabog jena.

Dodaje da zbog toga “nema smisla” da BOJ diže stope, a također vidi da s “Ishibom kao premijerom ” povećava našu odlučnost da BOJ neće dizati stope.”

U ponedjeljak je industrijska proizvodnja u Japanu pala 4,9% na godišnjem niovu u avgustu, više od pada od 0,4% u mjesecu prije.

Na mjesečnom niovu idustrijska proizvodnja pala je za 3,3%, što je oštriji pad od očekivanih 0,9% u anketi Reutersa i u usporedbi s rastom od 3,1% u julu

Pad Nikkeija u ponedjeljak takođerdolazi u vrijeme kada su kineska tržišta snažno rasla. U petak je kopneni indeks CSI 300 zabilježio najbolju nedelju od 2008., a hongkonški Hang Seng indeks imao je najveći nedeljni od 1998. godine.

(Bankar.me/Seebiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije