Tržište

Potencijalno najveće ulaganje u Srebrenici: Osnivanje bolnice "Guber"

Potencijalno najveće ulaganje u Srebrenici: Osnivanje bolnice "Guber"
Foto: Dijana Petrušić | Potencijalno najveće ulaganje u Srebrenici: Osnivanje bolnice "Guber"

BANJALUKA - U Kongresnoj sali Banje Slatina održan je stručni sastanak na temu "Primjena prirodnih ljekovitih faktora u medicinske svrhe na području Gubera, Srebrenica i uslovi održivog razvoja zdravstvenog centra Guber".

Projekat osnivanja specijalne bolnice "Guber" u Srebrenici predstavlja inicijativu za ponovno pokretanje prethodne zdravstvene ustanove, sa namjerom da se nastavi prethodna djelatnost i da se ona razvija i unapređuje, a sve s ciljem poboljšanja zdravstvene zaštite, razvoja opštine Srebrenica i zdravstvenog turizma, te zaštite prirodnog bogatstva.

"Sastanak je posvećen analizi najnovijih istraživanja prirodnih ljekovitih faktora na prostoru Gubera, s posebnim naglaskom na planiranje izgradnje specijalne bolnice koja će koristiti ove resurse. Pored toga, predstavljeni su prijedlozi za dalju implementaciju i inovacije zdravstvene infrastrukture", kazala je Katarina Požgaj, koordinatorka projekta.

Učesnici sastanka bili su predstavnici republičkih i naučnih institucija koje su podržale ovaj projekat, a to su: Medicinski fakultet Banjaluka, Institut za javno zdravlje Republike Srpske, Tehnološki fakultet Zvornik, Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva energetike i rudarstva i opštine Srebrenica, te Instituta "Dr Miroslav Zotović".

"Cilj ovog sastanka je da se kroz razmjenu stručnih mišljenja i iskustava, a uz podršku ključnih republičkih institucija, razmotre potencijali i primjena prirodnih ljekovitih faktora, kao i pretpostavke izgradnje zdravstvenog kompleksa 'Guber' u Srebrenici, koji je nekada bio jedinstven u regionu", istakla je Požgajeva.

Na stručnom sastanku su prezentovane naučnoistraživačke radnje koje su prethodnica potencijalno najvećem ulaganju u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije