Tržište

Pogledajte ko je novi najbogatiji Kinez i koliko je "težak"

Pogledajte ko je novi najbogatiji Kinez i koliko je "težak"
Foto: Printscreen/YouTube | Pogledajte ko je novi najbogatiji Kinez i koliko je "težak"

PEKING - Kina je dobila novog najbogatijeg državljanina, nakon što je vlasnik kompanije "Temu" Kolin Huang, sa bogatstvom od 48,7 milijardi dolara, zamijenio "kralja flaširane vode" Džonga Šandžana na toj poziciji.

Stručnjaci kažu da Huang, sa svoje 44 godine, predstavlja novu generaciju kineskih tehnoloških preduzetnika, ali i da je na čelu kompanije koju uz vrtoglavi rast prate brojne kontroverze.  

"Kupuj kao milijarder" - slogan je popularne platforme za internet trgovinu "Temu", koja je jedna od najbrže rastućih kompanija u svijetu, a čiji je vlasnik početkom mjeseca zvanično postao najbogatiji čovjek u Kini.

Priča sa "Temuom" kreće 2015. godine kada je, kao bivši inženjer Googlea, mladi Huang osnovao kompaniju "Pinduoduo", koja je u septembru prošle godine promijenila naziv u PDD Holdings, prenosi Bloomberg Adria.

Danas kao četrdesetčetvorogodišnjak, Kolin Huang je većinski vlasnik PDD Holdingsa, kineske kompanije za online trgovinu, koja je u septembru 2022. pokrenula "Temu". 

Prvu firmu osnovao sa 27

Iako je 2021. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika uprave i istakao da sa svoje pozicije odlazi jer želi da se posveti životu i naučnom istraživanju hrane, ipak je ostao većinski vlasnik kompanije, prenosi Euronews.

Ipak, čini se da Huangov put do najbogatijeg čovjeka Kine nije bio pretjerano dug, ako pogledamo radne biografije njegovih prethodnika. 

Bloomberg piše da je Huang poznat po svom izvanrednom matematičkom talentu, koji mu je sa 12 godina donio mjesto u elitnoj školi stranih jezika u Hangdžouu, gdje je bio školski drug sa djecom kineske političke i društvene elite. Nakon što je diplomirao informatiku na Univerzitetu Zhejiang, napustio je Kinu 2002. godine.

Magistrirao je na američkom univerzitetu Wisconsin i dvije godine kasnije se vratio u Kinu kako bi pomogao u pokretanju Google China.

Svoju prvu kompaniju osnovao je sa 27 godina, odnosno 2007, a zatim ju je prodao 2010. kako bi pokrenuo novu. Tri godine kasnije napravio je pauzu u poslu zbog bolesti, i u tom periodu razvio je ideju za "Pinduoduo".

Njegova platforma za online trgovinu brzo je postala poznata po prodaji jeftinih proizvoda i to na velikim sniženjima, a zahvaljujući tome Huang se brzo popeo na listu najbogatijih ljudi. 

Neto bogatstvo Huanga početkom 2021. dostiglo je vrhunac. Iako je, kao i mnogi drugi kovid milijarderi, vrlo brzo doživio pad, i to od 87 odsto zbog usporavanja pandemije koje se poklopilo sa naglim kolapsom kineskog privatnog sektora, Huangov PDD Holdings uspio je da se vrati, pa danas ovaj kineski državljanin posjeduje 48,7 milijardi dolara. 

Vrtoglavi uspon Temua

Huangova kompanija je prošle godine ostvarila prihod od oko 35 milijardi dolara, što je u odnosu na 2022. skok od 90 odsto, prema podacima Bloomberga. Takođe, kompanija je nadmašila "Alibabu" i time postala druga najveća internet kompanija u Kini, a od tada su dva rivala u međusobnom sukobu. 

Iako "Alibaba" i dalje ima veću ponudu proizvoda, "Temu" uspijeva da za kraće vrijeme isporuči robu kupcima.

Nagli skok popularnosti "Temua" pratilo je i Huangovo basnoslovno bogaćenje. Bloomberg navodi da je uspon njegovih platformi velikim dijelom podstaknut promjenom navika kupovine u Kini nakon što je nacionalna kriza nekretnina uzrokovala dugotrajno usporavanje.

"Guardian" piše da je tajna skoka popularnosti "Temua" to što je u vrijeme inflacije ova platforma kupcima širom svijeta ponudila naizgled neograničen asortimanom po nevjerovatno niskim cijenama. 

Sličan odgovor ponudio je i Bloomberg, koji piše da "iako je jednom prilikom Huang izjavio da cilj njegove platforme nije bio da budu jeftini, već da se korisnici osjećaju kao da su dobili dobru ponudu, "Temu" je osvojio potrošače širom svijeta, koji su se zbog inflacije okrenuli jeftinim proizvodima". Između ostalog, "Temu" je dospio na vrh američkih aplikacija za trgovinu.

Kontroverze "digitalnog poker aparata"

Uprkos vrtoglavom rastu, kompanija se često nalazi i na meti kritika, a njena etika se dovodi u pitanje. Naime, kritike su uglavnom usmjerene na uslove rada jer PDD od svojih zaposlenih navodno zahtijeva da rade od 11 do 23 sata, šest dana nedjeljno, uz prekovremeni rad.

"Temu" se takođe suočava sa velikim brojem zamjerki na kvalitet proizvoda, ali i narušavanje privatnosti i ucjenjivanje proizvođača.

"Guardian" prenosi da je jedan potrošač opisao ovu platformu kao "digitalni poker aparat", jer ne može da prestane da dodaje artikle u korpu. "Temuova" jeftina ponuda frustrira i druge trgovce, koji smatraju da ovaj "e-comerce" gigant direktno utiče na smanjenje njihovih prihoda.

Na Zapadu vlada opšta zabrinutost i zbog podataka kojima raspolaže ova komanija s obzirom na to da je povezana sa Kinom. 

Iako analitičari ocjenjuju da "Temu" ne prikuplja mnogo više korisničkih podataka od Amazona ili "eBaya", kineskoj kompaniji se zamjera što nije transparentna u pogledu bezbjednosti podataka. 

Ranije ove godine "Temu" aplikacija je privremeno suspendovana iz Apple prodavnica nakon što je Apple otkrio da kompanija obmanjuje korisnike načinom na koji koristi njihove podatke, navodi "Politico". Međutim, Apple je kasnije saopštio da su problemi u vezi sa transparentnošću upotrebe podataka riješeni. 

S obzirom na ubrzan rast popularnosti ove platforme u Evropi, mnoga udruženja optužuju "Temu" za manipulaciju korisnicima interneta i kršenje propisa, a od maja, "Temu" je pod pojačanom kontrolom Evropske unije.

Agresivni biznis model

Osim toga, u stručnoj javnosti postoji široko rasprostanjen skepticizam oko toga koliko dugo ova kompanija može da održi svoj biznis model.

Naime, "Guardian" navodi da svojim jeftinim cijenama – "Temu" ne mari za "rentabilnošću", odnosno isplativošću prodaje, sve dok širi svoju bazu klijenata. 

Istraživanje magazina "Wired" otkriva da "Temu" gubi u prosjeku 30 dolara po porudžbini, ali kompanija ipak ostvaruje profit, uprkos niskim profitnim marginama.

Odgovor djelimično leži u njenoj svepisutnosti na internetu, jer je nedavna analiza tržišta pokazala da "Temu" ulaže skoro 500 miliona dolara svakog kvartala u marketing, što je oko dva miliona godišnje, podaci su "Guardiana". 

I upravo agresivno širenje baze klijenata pomaže ovoj kompaniji da bilježi značajne rezultate. A osim marketinga, platforma nudi razne pogodnosti korisnicima koji uspiju da dovedu nove kupce na sajt, što dodatno povećava broj stalnih klijenata.  

Zbog njihovih biznis strategija, mnogi smatraju da je taj uspjeh kratkog vijeka, ali kompanija, baš kao i njen vlasnik, i dalje bilježi rast i svojim agresivnim oglašavanjem privlači ljude koji vole jeftinu kupovinu.

A ako kompanija planira sa svim kontroverzama i niskim cijenama da preživi na tržištu pored Amazona kao vodećeg giganta, "Guardian" navodi da "Temu" mora da poboljša korisničko iskustvo i isporuku, ali i da obezbijedi veći kvalitet proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije