Tržište

Počela berba grožđa na području sela Kruhari: Vinogradi jači od suše

Počela berba grožđa na području sela Kruhari: Vinogradi jači od suše
Foto: Ustupljena fotografija | Počela berba grožđa na području sela Kruhari: Vinogradi jači od suše

SANSKI MOST - Započela je berba grožđa u vinogradima na području sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, koji pripadaju preduzeću "Vinarija Tatarević", a vlasnik kaže kako će urod biti veoma dobar i pored nepovoljnih vremenskih prilika.

Prema riječima Miroslava Draganovića, rukovodioca proizvodnje, usljed klimatskih uslova berba je uranila za nekoliko sedmica.

"Ovo će biti veoma rodna godina, sok od grožđa je dosta koncentrisan s visokim udjelom šećera, kiselina i minerala, pa očekujemo izvrstan ukus i kvalitet vina. Urod nije na nekom rekordnom nivou, ali smo njime, u odnosu na klimatske prilike koje su vladale, izuzetno zadovoljni", kaže Draganović.

Prema njegovim riječima, tome treba zahvaliti i naprednim agrotehničkim mjerama koje su primjenjivali u razvoju i uzgoju vinove loze.

"Vinograd kojeg smo podigli prošle godine, nedaleko odavde, na oko tri hektara zemljišta, također dobro napreduje,  tako da ćemo i s tog prostora ubrati nešto plodova", istakao je Draganović. 

Cilj svega je proizvodnja kvalitetnog stonog crnog i bijelog vina koje je u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju.

Vlasnik vinarije Isak Tatarević kaže kako u proizvodnji insistiraju na kvaliteti svojih proizvoda.

"Mi smo mala vinarija, sa skromnim kapacitetima i jedino se kvalitetom možemo izboriti za mjesto na tržištu. Jednostavno, nemamo uslove za industrijsku proizvodnju vina jer su za to potrebne stotine hektara vinograda i mnogo veća postrojenja", kaže Tatarević.

Dodaje kako pored vinogradarstva ima ambicije za razvoj seoskog turizma, pa je na lokalitetu vinograda izgradio objekat u kojem se nalazi 13 apartmana i soba, a u skoroj budućnosti želi podići moderni spa centar sa zatvorenim bazenom.

"Mislim da Sanski Most posjeduje odlične resurse za turizam i uz malo truda i ulaganja mogla bi se napraviti lijepa priča. U nekoliko navrata dovodio sam ovamo prijatelje iz Austrije i oni su oduševljeni ovim ambijentom. Mislim da bi seoski turizam mogao biti razvojna šansa", kaže Tatarević.

Ovaj biznismen je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo radni vijek.

U Austriji posjeduje firmu za transport robe, ali se na nagovor prijatelja odlučio kapital uložiti u posao sa vinogradarstvom.

Iako je to na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da se još za vrijeme Austrougarske monarhije pokušalo unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju.

Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi kao što su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemljišnih parcela koje se nalaze na području sanske općine. Inače, Tatarevićev vinograd je daleko najveći i jedan od tek nekoliko vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije