Tržište

Paloma investicijom od 130 miliona evra postala regionalni centar

Paloma investicijom od 130 miliona evra postala regionalni centar
Foto: Ustupljena fotografija | Paloma investicijom od 130 miliona evra postala regionalni centar

MARIBOR – Kompanija Paloma investirala je više od 130 miliona evra u najmodernije tehnologije, koju će fabriku u Mariboru u Sloveniji pozicionirati kao regionalni centar održive proizvodnje, kvalitetnih proizvoda i usluga.

Ova investicija pod nazivom "Project Motion" koja je juče zvanično svečano zaključena, uključuje dvije nove konverter linije i potpuno automatizovano skladište gotovih proizvoda koje osigurava dugoročnu perspektivu važne tradicije proizvodnje papira u Sladkom Vrhu, te održavanje tržišne pozicije Palome i međunarodne SHP grupe.

Događaju su prisustvovali premijer Republike Slovenije

Robert Golob, ministar privrede, turizma i sporta Matjaž Han, predsjednik Nadzornog odbora Eko-Investmenta Milan Fiľo i predsjednik Uprave Palome Stevan Lomić.

Inače, kompanija Paloma koja je osnovana 1873. godine je inovativni dobavljač i proizvođač visokokvalitetnih higijenskih papirnatih proizvoda za svakodnevnu upotrebu u Adria regiji, Centralnoj Evropi i šire.

"Među ključnim poslovnim ciljevima koji su doveli do uspješne nove

investicije su usmjerenost na vlastitu robnu marku i povećanje prodaje na ključnim tržištima, osiguranje proizvodnje i snabdijevanja visokokvalitetnim proizvodima, usmjerenost na operativna poboljšanja i bolju efikasnost proizvodnje. Novo automatizovano skladište, čija je izgradnja zahtijevala rušenje starih objekata i izgradnju potpuno novog objekta,ima deset etaža i 24.760 paletnih mjesta. Time se omogućava efikasan transport bez uskih grla, stopostotno praćenje paleta i niži operativni troškovi skladištenja i interne logistike", navedeno je iz Palome.

Fiľo je na događaju kazao da su u 2021. godini kada je nova papirna mašina puštena u rad, najavili nastavak ulaganja u fabriku u Sladkom Vrhu.

"Ovaj događaj je dokaz da smo to obećanje održali i uprkos

ozbiljnim izazovima u privrednom okruženju. Uspješno nastavljamo poslovanje Palome i SHP Grupe. S punom odgovornošću mogu reći da

u Sladkom Vrhu cijenimo tradiciju papira i znanje, te da ćemo nastaviti njegovati te dvije važne vrijednosti. Takođe, cijenim i odličnu saradnju s predstavnicima Slovenije", naglasio je Fiľo, koji je predsjednik Nadzornog odbora kompanije Eko – Investment.

Stevan Lomić, predsjednik Uprave Palome, dodao je da se kao i većina industrija, i industrija higijenskog papira u Evropi morala se suočiti s teškim tržišnim uslovima.

"Nezamislivo visoka povećanja ulaznih troškova i fluktuirajuća dostupnost materijala imali su velik uticaj na naše poslovanje. Međutim, mi smo kompanija koja ide korak dalje, čime dokazujemo da smo i u takvim periodima sposobni za velika ulaganja, koja će biti ključ budućeg dobrog poslovanja naše kompanije", istakao je Lomić.

Premijer Slovenije Robert Golob rekao je medijima da je Paloma investitor koji je istrajao uprkos preprekama energetske krize i kovida, te je uspješno je završio zelenu tranziciju.

"U Palomi su uspjeli da svoju fabriku transformišu u jednu od najmodernijih fabrika u Evropi. Danas je dodana vrijednost po zaposleniku u Palomi veća od slovenačkog prosjeka. Ova poruka je jasna i Vlada će učiniti sve da takve investitore i dalje potiče", objasnio je Golob.

Paloma je dioničarsko društvo sa 150 godina tradicije u proizvodnji i plasmanu toaletnog papira u Evropi i tržišni lider u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija je uglavnom izvozno orjentisana.

Godišnji kapacitet je 87.000 tona toaletnog papira koji se prerađuje u toaletni papir, papirnate ubruse i maramice.

U prodajnom asortimanu su i matične role.

Od 2017. godine Paloma je dio međunarodne SHP grupe sa sjedištem u Bratislavi.

SHP Group je vodeći proizvođač higijenskih papirnatih proizvoda u centralnoj i jugoistočnoj Evropi s prihodima od preko 200 miliona evra, što uključuje prodaju proizvoda robnih marki Harmony i Paloma. SHP Group zapošljava više od 1.800 ljudi.

Pod kontrolom je zajedničkog vlasnika Eco-Investment, privatnog holdinga sa sjedištem u Pragu, Češka Republika, u vlasništvu Milana Fiľoa.

SHP Group uključuje proizvodnju u Banjaluci (BiH), Slavošovce i Harmanec (Slovačka), te isporučuje proizvode u oko 20 evropskih zemalja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije