Tržište

Ovo je kompanija koja vrijedi najviše na svijetu

Ovo je kompanija koja vrijedi najviše na svijetu
Foto: Pixnio | Ovo je kompanija koja vrijedi najviše na svijetu

Nvidia je u petak skinula Apple sa trona najvrijednije svjetske kompanije, nakon rekordnog rasta dionica podstaknutog nezasitnom potražnjom za njenim novim superračunarskim AI čipovima.

Tržišna kapitalizacija kompanije Nvidia nakratko je dostigla 3,53 triliona dolara, dok je vrijednost Apple-a iznosila 3,52 biliona, prema podacima LSEG-a.

U junu je Nvidia nakratko postala najvrijednija kompanija na svijetu, prije nego što su je pretekli Microsoft i Apple.

Tržišna kapitalizacija tehnološkog trija bila je jednaka već nekoliko mjeseci. Tržišna vrijednost Microsofta iznosila je 3,2 biliona dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Dionice Nvidie porasle su oko 18 odsto do sada u oktobru, s nizom dobitaka nakon što je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT, najavila krug finansiranja od 6,6 milijardi dolara. Nvidia nudi čipove koji se koriste za treniranje takozvanih temeljnih modela kao što je OpenAI GPT-4, prenosi B92.

Dionice kompanije Nvidia dostigle su rekordni nivo u utorak, nadovezujući se na rast od prošle nedjelje kada je TSMC, najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, objavio rast tromjesečne dobiti od 54 odsto koji je nadmašio predviđanja podstaknut velikom potražnjom za čipovima koji se koriste u vještačkoj inteligenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije