Tržište

Osnaživanje mladih preduzetnika u BiH kroz mikrokreditiranje

Osnaživanje mladih preduzetnika u BiH kroz mikrokreditiranje
Foto: Ustupljena fotografija | Osnaživanje mladih preduzetnika u BiH kroz mikrokreditiranje

SARAJEVO - MI-BOSPO i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas su upriličili Media brunch u Sarajevu.

Događaj je okupio novinare, predstavnike privrednih komora, članove omladinskih centara i organizacija kako bi predstavili EBRD-ov program Mladi u biznisu i istakli njegova postignuća u Bosni i Hercegovini.

Nakon dvije godine implementacije u Bosni i Hercegovini, i sa isplaćenim iznosom od 545.000 evra u kreditima za 121 preduzetnika, MI-BOSPO je postao jedna od vodećih institucija za osnaživanje mladih preduzetnika u Bosni i Hercegovini.

EBRD-ov program Mladi u biznisu podržava mlade preduzetnike mlađe od 35 godine koji su većinski vlasnici ili upravljaju mikro, malim i srednjim preduzećima. Program pruža pristup osnovnim znanjima, vještinama, finansiranju i drugim ključnim resursima, pomažući im da prebrode izazove i ostvare svoj puni potencijal.

Stela Melnic, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, očekuje da će EBRD-ov program Mladi u biznisu, koji je aktivan u šest zemalja Zapadnog Balkana, obezbijediti ukupno 100 miliona evra finansiranja lokalnim bankama u regionu do kraja 2025. godine.

"Osim finansiranja, program osposobljava mlade poduzetnike koji su finansirani u okviru ovog program i znanjem, stručnošću, obukom i drugim ključnim resursima potrebnim za izgradnju uspješnog poslovanja", rekla je Melnic.

Birgita Jenson, zamjenica direktorice švedske razvojne saradnje u BiH, osvrnula se na to da Švedska ulaže u program Mladi u biznisu preko SIDA (Švedske međunarodne agencije za koordinaciju razvoja), jer smatra da je osnaživanje mladih u društvu od ključne važnosti. "Podsticanje poduzetništva, izgradnja vještina i stvaranje novih prilika ključni su evropski prioriteti", istakla je ona.

Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO, naveo je da su edukacija, mentorstvo i umrežavanje ključni elementi programa koji su omogućili mladim preduzetnicima da unaprijede svoje poslovanje.

"MI-BOSPO će nastaviti pružati ne samo finansijsku, već i nefinansijsku podršku, sa posebnim fokusom na formalizaciju poslovanja u narednom periodu, što je ključno za ekonomski rast i stabilnost Bosne i Hercegovine. MI-BOSPO će nastaviti aktivno raditi na ovom procesu, jer je to ključni dio jačanja poduzetničkog sektora i cjelokupnog poslovnog okruženja u BiH", naglasio je on.

MI-BOSPO se odlično uklapa u program Mladi u biznisu koji EBRD pionirski pokreće na Zapadnom Balkanu, te je stoga bio prirodan izbor da bude prva institucija koja će sarađivati s EBRD-om u ime mladih poduzetnika u Bosni i Hercegovini.

EBRD je pokrenuo program Mladi u biznisu u saradnji s MI-BOSPO-om u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Program je trenutno aktivan u Egiptu, Maroku, Zapadnom Balkanu i Centralnoj Aziji. Program nudi podršku razvoju mladih preduzetnika kroz omogućavanje pristupa finansijskim i nefinansijskim resursima koji pomažu mladim preduzetnicima da ostvare svoje poslovne ambicije i daju doprinos ekonomskom razvoju zajednice.

Finansijsku podršku programu Mladi u biznisu u vidu sredstava za tehničku saradnju pružaju Evropska unija, Luksemburg, Švedska i Italija preko Centralnoevropske inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije