Tržište

Odluke za dodatno ojačavanje bankarskog sektora u Srpskoj

Odluke za dodatno ojačavanje bankarskog sektora u Srpskoj
Foto: Centralna banka BiH | Odluke za dodatno ojačavanje bankarskog sektora u Srpskoj

BANJALUKA - Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske donio je danas odluku o privremenim mjerama za odobravanje olakšica fizičkim licima za izmirenje kreditnih obaveza.

"Cilj odluke je ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih otežanim uslovima poslovanja privrednih društava koja su pogođena teškom ekonomskom situacijom i kojima je ograničeno poslovanje", rečeno je Srni u Agenciji za bankarstvo.

Odlukom su definisane posebne mjere koje se mogu odobriti fizičkim licima kao što su moratorijum, odnosno odgoda u otplati kreditnih obaveza na definisani period, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza u slučaju kredita koji se otplaćuje anuitetno.

Mjere su i produženje roka za otplatu, kao i prilagođavanje plana otplate srazmjerno smanjenju izvora za otplatu ili nekom drugom relevantnom parametru koji odredi banka.

Donesena je i odluka o privremenoj mjeri očuvanja kapitala banke, kojom Agencija za bankarstvo Republike Srpske ide u pravcu jačanja kapitalne osnove banaka u uslovima ekonomske nestabilnosti, gdje se uvodi obaveza podnošenja zahtjeva od banke i davanje saglasnosti Agencije za isplatu dobiti ostvarene u prethodnoj poslovnoj godini.

Glavni cilj ove odluke je povećanje otpornosti banke na finansijske šokove, očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, te održavanje ukupne stabilnosti finansijskog sistema Srpske, istakli su u Agenciji za bankarstvo.

Upravni odbor Agencije donio je i odluku o izmjenama Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti s ciljem ublažavanja rizika koji proističe iz izloženosti prema stranim centralnim vladama i centralnim bankama usljed poremećaja na globalnim finansijskim tržištima.

Agencija je praćenjem primjene i efekata ove odluke prepoznala potrebu za dodatnim ograničavanjem ulaganja banaka iz Republike Srpske na globalnim finansijskim tržištima, kako bi banke, u slučaju potencijalnih rizika, nastavile nesmetano i u kontinuitetu da finansiraju rast privredne aktivnosti Srpske.

Ove odluke će dodatno ojačati bankarski sektor u cjelini, naglasili su u Agenciji za bankarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije