Tržište

Novi rekordi na Wall Streetu

Novi rekordi na Wall Streetu
Foto: Pixnio | Novi rekordi na Wall Streetu

Na Wall Streetu su danas S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove rekordne nivoe, premda je predsjednik američke centralne banke Džerom Povel poručio da FED ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0.04 odsto, na 42.330 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.42 odsto, na 5.762 boda, a Nasdaq indeks 0.38 odsto, na 18.189 bodova.

U fokusu ulagača bio je juče govor predsjednika FED-a, Povela na jednom skupu ekonomista u kojemu je poručio da nema potrebe da centralna banka žuri sa smanjenjem kamata.

Kazao je da očekuje smanjenje kamata do kraja godine za ukupno 0.50 postotnih bodova jer se situacija u privredi odvija kao što se očekivalo.

S obzirom da u SAD-u inflacija popušta, FED je nedavno započeo ciklus popuštanja monetarne politike srezavši kamate za 0.50 postotnih bodova.

Tako agresivan rez izazvao je špekulacije na tržištu da će centralna banka i u novembru smanjiti kamate za 0.50 postotnih bodova, a u decembru za daljh 0.25 bodova. Ali, nakon Povelovih komentara te su špekulacije splasnule.

Uprkos tme, indeksi su juče porasli, pa su zabilježili i znatne dobitke u cijelom septembru.

Tako je S&P 500 u septembru porastao peti mjesec zaredom, za dva odsto. U cijelom trećem tromjesečju skočio je, pak, 5.5 odsto, dok je Dow Jones u tom periodu porastao više od 8, a Nasdaq indeks oko 2.5 odsto.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.01 odsto, na 8.236 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.76 odsto, na 19.324 boda, a pariški CAC 2.0 odsto, na 7.635 bodova, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije