Tržište

Na jednoj novčanici dinara mogu se zaraditi desetine hiljada evra

Na jednoj novčanici dinara mogu se zaraditi desetine hiljada evra
Foto: Pixabay/Ilustracija | Na jednoj novčanici dinara mogu se zaraditi desetine hiljada evra

Numizmatika je naučna disciplina koja se bavi proučavanjem kovanica, papirnog novca, medalja i sličnih predmeta. Osim prikupljanja i istraživanja novca, numizmatika uključuje i analizu istorijskih, kulturnih i ekonomskih aspekata koji su vezani za novac.

Kroz proučavanje kovanica i novčanica, numizmatičari mogu doći do vrijednih informacija o istoriji trgovine, politike, umjetnosti i tehnologije. Numizmatika nije samo hobi za kolekcionare, već i alat za arheologe i istoričare jer novac često pruža važne dokaze o prošlim civilizacijama i društvima.

A u kontekstu numizmatike, vrijednost starih novčanica može varirati u zavisnosti od rijetkosti, stanja (očuvanosti), istorijskog značaja, grešaka u štampi i potražnje među kolekcionarima. Tako stari novac ponekad može donijeti velike količine novca, što pokazuje vrijednost koju na današnjem tržištu može dostići jedna novčanica koja već dugo nije u opticaju. Riječ je o novčanici od 100 dinara iz davne 1884. godine. Za nju je danas moguće dobiti čak nekoliko hiljada evra.

„Novčanica od sto dinara iz 1884. godine, u zavisnosti od stepena očuvanosti, danas vredi nekoliko hiljada evra. A ako je u izuzetno dobrom stanju, za nju je moguće dobiti i dvadesetak hiljada evra. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina, a koji ni danas nisu značajno dobili na vrednosti, dok ima novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Na primer, sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiraž“, objašnjava numizmatičar Željko Jelić za RTS.

Ova novčanica iz 1884. godine bila je u opticaju do Prvog svjetskog rata. Tada ih je u prometu ostalo 70, a sudbina većine nije poznata.

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili otisnut u malom tiražu koji je bio u opticaju, a stepen očuvanosti jedan je od faktora koji mu određuju cijenu. Za kulturne institucije neki primjerci ipak nemaju cijenu, prenosi Dnevno.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije