Tržište

Mišković povlači “Standard” sa Sarajevske berze, šta je u pozadini

Mišković povlači “Standard” sa Sarajevske berze, šta je u pozadini
Foto: Delta Holding | Mišković povlači “Standard” sa Sarajevske berze, šta je u pozadini

Kompanija “Standard nekretnine”, jedna od nasljednica nekada čuvenog sarajevskog “Standarda”, biće povučena sa berze.

Do povlačenja će doći nakon što je srbijanski biznismen Miroslav Mišković preuzeo puno vlasništvo nad ovom firmom. Kako saznaje BiznisInfo.ba, Nadzorni odbor ove firme jučer je donio oduku od reorganizciji, odnosno promjeni oblika društva.

Reorganizacija će se izvršiti promjenom oblika iz dioničkog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno d.o.o. To znači da se ova firma više neće biti izlistana na Sarajevskoj berzi niti će se moći trgovati njenim dionicama. Također, neće biti dužna izvještavati dioničare i javnost o bitnim događajima vezanim za kompaniju.

Kako smo ranije pisali, Miškovićeva kompanija Delta Real Estate Beograd je već dugi niz godina većinski vlasnik “Standard Nekretnina”, a tokom tog perioda imala je 89 posto dionica.

No, ove godine je iznenada krenula u proces punog preuzimanja, najprije povećanjem kapitala za deset miliona KM, potom otkupom dionica a na kraju i takozvanim “istiskivanjem” malih dioničara.

Krajem avgusta Mišković je preuzeo puno vlasništvo na “Standard Nekretninama”.

Sama kompanija godinama je neaktivna, ima samo direktora i posluje s gubitkom. No, njena vrijednost leži u zemljištu na Stupu vrijednom oko 10 miliona KM na kojem Delta planira gradnju velikog projekta – tržnog centra i stambenog kompleksa.

Nagađa se da bi puno preuzimanje firme, a sada i njeno povlačenje s berze, moglo značiti da Mišković konačno kreće u realizaciju ovog projekta te da nije želio dijeliti profit s drugim dioničarima, odnosno suvlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije