Tržište

Manji interes za rad u Njemačkoj, prijavile se 24 firme iz Srpske

Manji interes za rad u Njemačkoj, prijavile se 24 firme iz Srpske
Foto: Freepik | Manji interes za rad u Njemačkoj, prijavile se 24 firme iz Srpske

BANJALUKA - Na javni poziv za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj ove godine su se prijavila 24 privredna društva iz Republike Srpske, za razliku od prošle godine kada je konkurisalo 30 firmi, što pokazuje da je interesovanje za poslove u Njemačkoj manje.

Sva preduzeća ove godine konkurisala su za redovni kontingent, a od tog broja devet je konkurisalo i za redovni i za posebni kontingent.

Prema riječima Mile Petrovića, sekretara Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske, za Republiku Srpsku ove godine je raspoređeno 636 detašmana, što je manje u odnosu na godinu ranije, jer je broj kontingenata smanjen i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Od ove 24 firme koje su konkurisale, 21 je korisnik detašmana. Tri su novoprijavljena privredna društva koja su se prvi put javila na konkurs", istakao je Petrović.

Razloga za prijavu manjeg broja firmi, kako kaže Petrović, ima više.

"Jedan od osnovnih razloga je smanjen obim poslova u gruboj gradnji, takozvanoj roh-bau, gdje naše firme trpe strahovite posljedice jer su gore pale privatne investicije, gradnja privatnih investicija, odnosno smanjene su narudžbe za 28 ili 30 odsto. To se, naravno, odrazilo na sve strane firme kod njih, prvenstveno na naše, ali i na sve druge strane firme. Prije svega daju poslove svojim firmama", objašnjava Petrović za "Nezavisne novine".

Osim manjeg posla u Njemačkoj, razlog zašto je prijavljeno manje firmi je i što određeni broj firmi ima manjak radne snage, pa nisu u prilici da rade i u Njemačkoj i ovdje.

Petrović dodaje da poslove u Njemačkoj, prema pravilima konkursa, mogu obavljati firme koje moraju obavljati djelatnost i na našem tržištu, a radove obavljaju obično radnici koji bi svakako otišli da rade u inostranstvo.

"Najbolje je da rade na ovaj način preko detašmana, jer u ovom sistemu oni ostaju prijavljeni u našoj firmi u BiH, ovdje se plaćaju i doprinosi", kaže on.

Kako ističe, trenutno kontingent drže poslovi iz oblasti elektroradova, montažerskih i fasaderskih radova, kao i završnih radova u građevinarstvu jer se završavaju objekti iz prethodnih godina.

"Ukoliko ne dođe do oporavka građevinskih radova u Njemačkoj u oblasti visokogradnje i stanogradnje, možemo očekivati da će svi i ovi koji sada trenutno rade završne radove, prateće poslove na građevinarstvu, ući u slične probleme, ali nadamo se da do tog scenarija neće doći", ističe Petrović za "Nezavisne novine".

Savo Erić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske, ističe za "Nezavisne novine" da je upravo taj problem manjka radnika odranije jer su građevinski radnici otišli i da su sada građevinske firme na minimumu sa kvalitetnom radnom snagom.

"S druge strane, starija radna snaga se ne bi sada odvajala od kuće. Sami poslovi koji se gore nude nisu to više prihvatljivi poslovi i toliko dobra priča koliko se misli", kaže Erić.

Bez obzira na sve, on kaže da je njemačko tržište svakako značajno za naše firme, ali njegov prijedlog je da naše firme prave konzorcijume.

Inače, nedavno su "Nezavisne novine" pisale da su preduzeća iz Srpske koja imaju ove godine detašmane za izvođenje poslova u Njemačkoj u jako lošoj situaciji zbog nedostatka investicija u ovoj zemlji, pa je smanjen i obim poslovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije