Tržište

Malinari u Srpskoj traže otkupnu cijenu od pet maraka

Malinari u Srpskoj traže otkupnu cijenu od pet maraka
Foto: Ilustracija | Malinari u Srpskoj traže otkupnu cijenu od pet maraka

BANJALUKA, BRATUNAC - Iako je berba malina u Republici Srpskoj u punom jeku, još nije formirana otkupna cijena, a prema riječima malinara, tek poneki otkupljivač je izašao sa cijenom od 3,5 KM, što je, kako kažu, premalo i nedovoljno, te dodaju da je sve ispod pet maraka neprihvatljivo.

Prema  njihovim procjenama, ovogodišnji rod malina u odnosu na prethodne godine  manji  je i do 30 odsto s obzirom na to da, pored vremenskih neprilika, mnogi nisu imali od čega da kupe sredstva za adekvatnu zaštitu malinjaka, jer nisu naplatili ni lanjski rod.

Ivan Stojanović,  predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Vilamet", koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je da je za kilogram malina, čiji je kvalitet ove godine veoma dobar, manje od pet  maraka ispod svake granice.

"Imamo dvije hladnjače koje su izašle sa cijenama od 3,5 i 3,8 KM, to je taman da se pokriju troškovi proizvodnje  kilograma malina, jer smo nedavno računali i došli do iznosa od 3,8 maraka", kazao je Stojanović i istakao da su malinari očekivali cijenu od pet do šest maraka po kilogramu.

"Ne možemo biti zadovoljni cijenom, jer smo ovu cijenu imali prije deset godina, a s obzirom na to da su cijene svega otišle u nebo, ove godine proizvodnja će nas koštati mnogo više. I sad, ako mi kilogram damo za tri marke, koliko nude pojedini otkupljivači, nas nema nigdje", rekao je Stojanović.

Kako je rekao, upravo zbog vrlo loše situacije u malinarstvu, mnogi proizvođači će odustati od proizvodnje, jer nemaju nikakvu računicu, čak, kako kaže, budu i u minusu.

"Mi smo u velikom minusu ove godine. Puno smo uložili u sredstva kojima je potrebno tretirati sadnice i  sve ispod pet KM otkupne cijene vodi nas pred gašenje", zaključio je Stojanović.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, takođe je naveo da se ove godine očekuju manji prinosi, čak i do 30  odsto nego godinu dana ranije.

"Vrijeme malinarima ove godine nije išlo na ruku, bilo je previše padavina i malina je preživjela jedan veliki šok, imala je jednu vrstu oboljenja", kazao je Dojčinović i dodao da je kvalitet ovog voća odličan.

"Za sada se priča da će otkupna cijena  biti  oko 3,5 do četiri KM", pojašnjava Dojčinović i ističe da je to  malinarima nedovoljno da bi pokrili svoje troškove.

"Veliki problem našim malinarima prestavlja i to što  su maline rodile u  Poljskoj pa dosta malina ima i iz izvoza", kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, ponuđena otkupna cijena ni izbliza nije rentabilna za proizvođače, a jedan od najvećih problema je nedostatak radne snage.

"Danas je veoma teško naći radnika, a i kada ga pronađete, u prilici je da vas ucjenjuje svojom satnicom, a satnice su veoma visoke. Takođe, u međuvremenu je poskupjelo sve, repromaterijal, đubrivo, energenti, a cijena za malinu se smanjuje", kazao je Dojčinović i dodao da su otkupljivači su ti koji diktiraju cijenu ovog bobičastog voća.

Bojan Bundalo, malinar iz Bistrice, pokraj Banjaluke, kazao je ranije za "Nezavisne novine"  da će ovogodišnji rod biti sigurno smanjen.

"Ovo je jedna od lošijih godina", kazao je Bundalo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije