Tržište

Mađarski konzorcijum povukao ponudu za preuzimanje Talga

Mađarski konzorcijum povukao ponudu za preuzimanje Talga
Foto: talgo.com | Mađarski konzorcijum povukao ponudu za preuzimanje Talga

Mađarski konzorcijum Ganz Mavag Europe povukao je ponudu za preuzimanje španskog proizvođača vozova Talgo.

Kako su naveli u konzorcijumu, crveno svjetlo koje su španske vlasti ove sedmice dale preuzimanju za njih je štetno.

S obzirom na ozbiljnu štetu koju odluka španske vlade predstavlja za legitimne interese konzorcijuma, kao i neizvjesnost u pogledu uslova ponude i troškova vezanih uz njenu valjanost, Ganz Mavag je odlučio povući se iz preuzimanja, napisali su u saopštenju koje su dostavili španskom regulatoru berze CNMV.

Prije toga su najavili da će osporiti odluku španskih vlasti pred sudom u Španiji i na nivou EU.

Španska vlada u utorak je blokirala ponudu za preuzimanje konzorcijuma mađarskog proizvođača vozova Magyar Vagon i mađarskog državnog investicionog fonda Corvinus, rekavši da bi njihovo preuzimanje Talga predstavljalo rizik za nacionalnu sigurnost i javni red, prenio je SEEbiz.

Zabrinuti su, kažu, i zbog mogućih kontroverznih veza Mađara s Rusima. Španske novine El Pais izvijestile su u srijedu da su španske obavještajne službe otkrile veze mađarskog konzorcijuma s vladom mađarskog premijera Viktora Orbana i najvećim ruskim proizvođačem opreme za vozove i željeznice Transmashholding.

“Talgo je strateška firma u sektoru koji je ključan za ekonomsku sigurnost Španije, teritorijalnu koheziju i industrijski razvo”, istaklo je špansko ministarstvo privrede.

Uprava Talga bila je za ponudu, tešku 619 miliona evra.

Talgo je osnovan 1942. Glavni je dobavljač vozova za špansku željezničku firmu Renfe. Između ostalog, opskrbljuje ga brzim AVE vozovima. Kao rezultat toga, ima pristup važnim podacima o španskoj željezničkoj mreži, prenosi Biznisinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije