Tržište

Kompanija Open AI predlaže izgradnju ogromnih centara podataka u SAD

Kompanija Open AI predlaže izgradnju ogromnih centara podataka u SAD
Foto: Tanjug/AP | Kompanija Open AI predlaže izgradnju ogromnih centara podataka u SAD

Predstavnici kompanije Open AI su Bajdenovoj administraciji saopštili da je neophodno izgraditi ogromne centre podataka u Sjedinjenim Američkim Državama koji su prema njihovom mišljenju potrebni za razvoj naprednijih modela vještačke inteligencije i tehnološko nadmetanje sa Kinom.

Kompanija je predložila izgradnju centara podataka od kojih svaki ima snagu pet gigavata (GV), što je dovoljno za napajanje skoro tri miliona domaćinstava i ekvivalentno je snazi pet nuklearnih reaktora, prenosi Blumberg.

Kako se navodi, na sastanku u Bijeloj kući kome je prisustvovao i izvršni direktor Open AI Sem Altman je zvaničnicima u Vašingtonu predstavljen dokument koji ističe ekonomske i bezbednosne prednosti takvog projekta, prenosi Tanjug.

Cilj Open AI je da se za početak fokusira na izgradnju jednog centra podataka i eventualno se kasnije proširi i izgradi druge objekte, dodaje njujorška agencija pozivajući se na anonimni upućeni izvor.

Izvršni direktor energetske korporacije Konstelejšn (Constellation Energy Corp.) Džo Domingez navodi da Altman planira gradnju pet do sedam centara podataka u Sjedinjenim Američkim Državama.       

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije