Tržište

Kina uvodi carine na konjak iz Evropske unije

Kina uvodi carine na konjak iz Evropske unije
Foto: Pixabay | Kina uvodi carine na konjak iz Evropske unije

PEKING - Kina će u petak uvesti carinsku obavezu za uvoznike konjaka iz Evropske unije, a istovremeno razmatra i dažbine na uvoz evropskih vozila sa velikim motorima, objavilo je danas ministarstvo trgovine ove azijske zemlje.

Kineski uvoznici će morati da polože depozit na carini u iznosu od čak 39 odsto vrijednosti konjaka koji uvoze iz Evropske unije, prenosi Blumberg. Francuska je najveći izvoznik konjaka u Kinu, tako da će ove mjere posebno pogoditi proizvođače alkoholnih pića kao što Perno Rikar i Remi Kontro. Kako navodi Figaro, u pitanju je odmazda Pekinga za uvođenje EU carina na električna vozila koja su proizvedena u Kini.

Kina je najavila antidampinšku istragu o konjaku iz Evropske unije u januaru nakon što je EU započela istragu o subvencijama Pekinga za proizvodnju električnih vozila. Vlasti u Kini su u avgustu saopštile da su u preliminarnoj fazi istrage pronašli dokaze o dampingu evropskih proizvođača konjaka, ali tada nisu uvele carine.

"Kina razmatra mjere kao što su podizanje carina na uvezene automobile na benzin sa velikim kapacitetom motora", navodi se u današnjem odvojenom saopštenju Ministarstva trgovine Kine.

Akcije njemačkog proizvođača automobila BMW su danas pale za tri odsto, a dionice Mercedes-Benca za 2,6 odsto, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije