Tržište

Kina u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u EU

Kina u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u EU
Foto: Freepik | Kina u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u EU

BRISEL - Kina je u septembru izvezla više od 60.000 električnih vozila u Evropsku uniju, a isporuke su skočile na drugi najviši nivo u istoriji pred najavljeno uvođenje dodatnih carina krajem oktobra.

Kineske kompanije su prošlog mjeseca isporučile 60.517 električnih vozila u EU, što je za 61 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi Blumberg.

Prethodni vrhunac kineskog izvoza električnih vozila u Evropsku uniju je zabilježen u oktobru 2023, odnosno u periodu kada je Evropska komisija pokrenula istragu o kineskim subvencijama za proizvodnju električnih automobila. Države Evropske unije glasale su 4. oktobra za uvođenje novih carina do 35 odsto na električna vozila koja su proizvedena u Kini, a deset zemalja članica, među kojima su Francuska, Italija i Poljska, su podržale tu mjeru.

Kina i Evropska unija nadalje pregovaraju o alternativnom rješenju ovog problema, ali očekuje se da će carine stupiti na snagu krajem oktobra. Izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Mercedes Ola Kelenius pozvao je Evropsku uniju da odloži uvođenje dodatnih carina kako ne bi ugrozila pomenute pregovore između Brisela i Pekinga.

"Potrebno nam je više slobodne trgovine umjesto trgovinskih barijera", istakao je čelnik Mercedesa, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije