Tržište

Kina snizila kamate na zajmove na istorijski minimum

Kina snizila kamate na zajmove na istorijski minimum
Foto: Pexels/Ilustracija | Kina snizila kamate na zajmove na istorijski minimum

Narodna banka Kine (PBoC) saopštila je danas da je odlučila da snizi kamatnu stopu (LPR) na jednogodišnje zajmove za 25 baznih poena, sa 3,35 na 3,1 odsto, kao i kamatnu stopu na petogodišnje zajmove, koja je povezana sa većinom hipoteka, sa 3,85 na 3,6 odsto.

Obje kamatne stope su na novom istorijskom minimumu.

Guverner Narodne banke Kine Pan Gongšeng je ranije najavljivao da će kamatne stope biti smanjene za 20 do 25 baznih poena, a javnosti je istovremeno predstavio niz mjera koje treba da podstaknu privredu.

Kineska ekonomija je u trećem kvartalu 2024. porasla za 4,6 odsto međugodišnje, blago usporivši u odnosu na rast od 4,7 odsto u drugom kvartalu, objavila je prošle nedjelje kineska Nacionalna kancelarija za statistiku (NBS).

Ako pogledamo podatke za prvih devet mjeseci ove godine, privreda Kine je porasla za 4,8 odsto međugodišnje, što je nešto ispod godišnjeg cilja rasta Pekinga za "oko pet odsto", prenosi Blumberg.

Njujorška bankarska grupacija Goldman Saks povisila je nedavno prognozu ekonomskog rasta Kine sa ranijih 4,7 odsto na 4,9 odsto u 2024. nakon što je zvanični Peking predstavio niz mjera za jačanje privrede i povećanje potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije