Tržište

Kancerogena materija pronađena u proizvodima u Hrvatskoj

Kancerogena materija pronađena u proizvodima u Hrvatskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kancerogena materija pronađena u proizvodima u Hrvatskoj

Zamrznuti prehrambeni proizvod povučen je s tržišta zbog ozbiljne zdravstvene prijetnje.

Evropski sistem za bezbjednost hrane (EFSA) saopštio je kako je u zamrznutim patagonijskim lignjama pronađena visoka koncentracija kadmijuma, opasnog i kancerogenog teškog metala. Stručnjaci upozoravaju da je rizik za zdravlje ljudi ozbiljan.

Otkrivanje kadmijuma uslijedilo je nakon službene kontrole na tržištu Slovenije, gdje su patagonijske lignje bile dostupne u jednoj od ribarnica. Utvrđeno je da koncentracija kadmijuma iznosi 2 mg/kg, što je dvostruko više od dopuštene granice.

Distributer spornih lignji u Sloveniji bila je kompanija Ribago d.o.o., no otkriveno je da su iste lignje plasirane i na tržište Hrvatske. Prema informacijama slovenačkih nadležnih tijela, tačna zemlja porijekla lignji nije poznata, ali evropski sistem za bezbjednost hrane navodi da su u Sloveniju i Hrvatsku stigle putem Španije.

Trenutno nije jasno je li hrvatski Državni inspektorat poduzeo potrebne mjere te što je učinjeno sa zamrznutim lignjama koje su se prodavale i u Hrvatskoj.

Kadmijum, koji je u ovim lignjama prisutan u opasnim količinama, izuzetno je toksičan i poznat kao kancerogen. Dugoročno izlaganje kadmijumu može uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća, srca, jetre i koštanog tkiva. Kada uđe u organizam, ovaj metal se taloži i teško se izlučuje, prenosi Dnevno.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije