Tržište

Indija ukinula zabranu, cijene odmah pale

Indija ukinula zabranu, cijene odmah pale
Foto: Pixabay | Indija ukinula zabranu, cijene odmah pale

Cijene riže su pale na svjetskim tržištima nakon što je Indija ukinula zabranu izvoza, a drugi veliki izvoznici su slijedili njihov primjer kako bi očuvali tržišne udjele. Indija je dozvolila izvoz bijele riže, sa izuzetkom sorte basmati.

Nju Delhi je smanjio izvoznu carinu na blanširanu rižu na deset odsto, podstaknut nedavnom novom žetvom i većim zalihama u državnim skladištima, prenosi Seebiz.

Indijska zabrana izvoza bijele riže prošle godine i uvođenje carina od 20 odsto na izvoz blanširane riže podigli su cijene na najviši nivo u posljednjih 15 godina. Zahvaljujući ovim indijskim potezima, konkurentski dobavljači poput Vijetnama, Tajlanda, Pakistana i Mjanmara povećali su svoj tržišni udio i diktiraju veće cijene na globalnom tržištu.

Cijena indijskog lomljenog blanširane riže početkom nedjelje na berzama se kretala od 500 do 510 dolara po metričkoj toni. Prošle nedjelje je bio 530 do 536 dolara. Indijska lomljena bijela riža se nudila po cijeni od oko 490 dolara. Indija je 2022. činila više od 40 odsto svjetskog izvoza riže, sa rekordnih 22,2 miliona od ukupno 55,4 miliona metričkih tona globalne trgovine.

Veća ponuda će pomoći siromašnim azijskim i afričkim kupcima da obezbijede osnovnu hranu po pristupačnijim cijenama, kažu izvoznici. Kupci i prodavci procjenjuju potencijalni uticaj povećanih isporuka indijske riže i odrediće cijene ove nedjelje u skladu sa novim uslovima, rekao je viši potpredsjednik Olam Agri India Nitin Gupta.

Glavni uvoznici azijske riže su Filipini, Nigerija, Irak, Senegal, Indonezija i Malezija.

Reagovala je i konkurencija, pa su i izvoznici iz Vijetnama, Pakistana, Tajlanda i Mjanmara snizili cijene za najmanje deset dolara po toni, rekli su trgovci.

"Dobavljači iz Tajlanda, Vijetnama i Pakistana odgovorili su na potez Indije snižavanjem svojih izvoznih cijena", rekao je Himanshu Agarwal, izvršni direktor kompanije Satyam Balajee, vodećeg izvoznika riže.

Cijene tajlandske riže kretale su se od 540 do 550 dolara početkom nedjelje, u poređenju sa prošlonedjeljnih 550 do 560 dolara po toni. Izvozne cijene tajlandske riže mogle bi da padnu zbog povećane ponude na tržištu, ali stepen pada zavisiće od nekoliko faktora, uključujući jačanje tajlandske valute, rekao je počasni predsjednik Udruženja izvoznika tajlandske riže Chukiat Opaswong.

Cijene riže su počele da se koriguju, čak i u Vijetnamu, ali trgovci upozoravaju da se još ne može procijeniti pun uticaj indijskih isporuka.

"Vijetnamski izvoznici treba da ostanu mirni i ne bi trebalo da snižavaju cijene da bi obezbijedili ugovore", rekao je Truong Tan Tai, izvršni direktor kompanije za izvoz riže Vinarice Co, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije