Tržište

Indija pokrenula istragu o Netflixu

Indija pokrenula istragu o Netflixu
Foto: Tanjug/AP | Indija pokrenula istragu o Netflixu

NJU DELHI - Indija je pokrenula istragu o poslovnoj praksi američke kompanije Netflix, optužujući je za prekršaje u vezi sa viznim propisima i rasnom diskriminacijom, javlja danas Rojters.

To je navedeno u mejlu koji je indijska vlada poslala Netflixovoj bivšoj direktorki za pravne poslove za Indiju, Nandini Mehti, prenosi britanska agencija, koja je imala uvid u sadržaj mejla.

"Dobili smo detaljne podatke u vezi sa postupanjem navedene kompanije po pitanju kršenja viznih propisa, utaje poreza i drugih zloupotreba, uključujući i incidentu rasnu diskriminaciju dok je kompanija poslovala u Indiji", naveo je u mejlu indijski zvaničnik Depak Jadav iz Regionalne kancelarije za registraciju stranaca (FRRO) Ministarstva unutrašnjih poslova u Nju Delhiju.

Mehta je pozdravila je istragu indijskih vlasti, izrazivši nadu da će vlasti objaviti rezultate istrage. Mehta je radila u toj kompaniji u Los Anđelesu i Mumbaju od aprila 2018. do aprila 2020. godine. Ona je 2021. godine tužila Netflixovom Višem sudu okruga Los Anđelesa u Kaliforniji zbog navodnog nezakonitog otpuštanja i rasne i rodne diskriminacije, a ročište u parnici koju je ona pokrenula protiv Netflixa zakazano je za ponedjeljak u Los Anđelesu.

Portparol Netfliksa rekao je da ta kompanija "nije upoznata sa istragom indijske vlade".

Netflix je odbacio "svaku optužbu" i naveo u svom saopštenju da je Mehta otpuštena zbog toga što je više puta koristila kreditnu karticu kompanije za lične troškove u visini od više desetina hiljada dolara.

Mejl indijskog zvaničnika pokazuje da je Netflix sve više "pod lupom" u Indiji, gde ta platforma za striming video-sadržaja ima oko deset miliona korisnika i koju smatra rastućim tržištem, zaključuje Rojters, prenosi Tanjug.

             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije