Tržište

Ilon Mask potopio "X": Kompanija izgubila 80 odsto vrijednosti

Ilon Mask potopio "X": Kompanija izgubila 80 odsto vrijednosti
Foto: Tanjug | Ilon Mask potopio "X": Kompanija izgubila 80 odsto vrijednosti

PAULO ALTO – Platforma društvenih medija ranije poznata kao Twitter vrijedi gotovo 80 posto manje nego prije dvije godine kada ju je kupio Ilon Mask, prema procjenama investicijskog giganta Fidelity.

X više ne trguje javno nakon što je Mask izdvojio 44 milijarde dolara da ga preuzme u oktobru 2022.

Međutim, Fidelity otkriva ono za što vjeruje da je vrijednost njegovih dionica X, a te procjene služe kao pomno praćeni barometar za cjelokupno zdravlje kompanije.

Do kraja avgusta te dionice vrijedile su samo 4,2 miliona dolara, prema nedjeljnoj prijavi Fidelityjevog Blue Chip Growth Funda, piše CNN.

Ta nova procjena označava pad vrijednosti od 24 odsto u odnosu na ono što je Fidelity procijenio krajem jula. I to predstavlja zapanjujući pad od 79 odsto u odnosu na 19,66 miliona dolara za koje je Fidelity procijenio da su dionice vrijedne u oktobru 2022. kada je Mask kupio Twitter.

Nova procjena kompanije Fidelity implicira da vjeruje da X sada vrijedi samo 9,4 milijarde dolara - što je daleko od 44 milijarde dolara koje je Musk platio. Drugi investitori mogu drugačije vrednovati X.

Analitičari kažu da Fidelityjeva pad cijene za X vjerovatno odražava smanjenje prihoda od reklama. Fidelity je odbio da komentariše pojedinačne kompanije, a X nije odgovorio na zahtjev za komentar.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije