Tržište

Hrvatska inovativna kompanija dobila većinskog vlasnika

Hrvatska inovativna kompanija dobila većinskog vlasnika
Foto: Nutirs | Hrvatska inovativna kompanija dobila većinskog vlasnika

Švedska kompanija Summa Equity stekla je većinski udio u Nutrisu.

Impact investiciona kompanija Summa Equity ("Summa") stekla je većinski udio u Nutris LLC ("Nutris"), izdvajanjem iz danske korporacije.

Nutris je inovativna, održiva tvornica biljnih prehrambenih proizvoda sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska, sa svojim naporima za istraživanje i razvoj sa sjedištem u Kopenhagenu, Danska.

“Ulaganje u sektor hrane biljnog porijekla ključno je jer prehrambeni sistem snažno opterećuje resurse planete. Pružanje održivih izvora proteina za rastuću globalnu populaciju ključno je i važan dio  strategije djelotvornosti resursa. Ponosni smo što podržavamo jednog od istinskih inovatora u ovom području, kazao je Jakob Frandsen, partner u Summi.

Osnovan 2019. godine od strane vizionarskog hrvatskog preduzetnika Zvonimira Sedlića, Nutris predvodi pomak na biljnoj bazi s misijom da hranu učini boljom uz podršku razvoja poljoprivredne zajednice. Oslanjajući se na Sedlićevo iskustvo kao trgovca usjevima i proteinima, Nutris je posvećen inovacijama i održivom rastu u industrijama koje se temelje na biljkama ujedinjujući poljoprivredne i tehnološke zajednice. Više od 500 poljoprivrednika pridružilo se Nutrisu, uzgajajući fava grah u modelu kružne ekonomije.

Ambicija je preoblikovati prehrambenu industriju s biljnim proteinima, uključujući fava grah, koji ima jedan od najnižih ugljičnih otisaka od svih biljnih proteina i preko 90% niže emisije od proteina surutke. Fava grah nudi alternativu proteinima soje i graška, zadovoljavajući rastuću industriju i potražnju potrošača za održivijim biljnim opcijama, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije