Tržište

Hrvati očajni zbog cijena hljeba

Hrvati očajni zbog cijena hljeba
Foto: Pixnio | Hrvati očajni zbog cijena hljeba

​Mnogi kupci se u posljednje vrijeme žale na cijene u Hrvatskoj, uključujući i prigovore na osnovne namirnice poput jaja, ulja i hljeba. Nedavno su izašli podaci o cijenama hljeba u Evropi, a Hrvatska se našla na sredini evropske ljestvice. Ipak, cijena domaćeg hljeba je oko 15 odsto viša od prosjeka EU.

S obzirom na to da je hleb mnogim Hrvatima neizostavna namirnica, portal "Index" je obišao prodavnice i pekare u Zagrebu kako bi provjerili kakav se hljeb može kupiti i po kojoj cijeni.

Najčešće se na policama može pronaći hljeb težine od 300 do 700 grama, dok je hljeb od jednog kilograma gotovo nemoguće pronaći - našli su ga samo u jednoj pekari.

Najjeftiniji hljeb po cijeni po komadu koji su pronašli bio je klasični beli hljeb od 400 grama, dostupan za 0.56 evra.

Najskuplji hljeb po cijeni po komadu bio je raženi hljeb sa sjemenkama suncokreta i lana, čija je cijena 7.60 evra za 800 grama.

Ipak vrijedi istaći da se radilo o specijalizovanoj pekari, pa su više cijene ovdje i očekivane, a i korišteni sastojci su skupi, prenosi "Telegraf".

Prema podacima koje je "Index" sakupio, prosječna cijena hljeba u Hrvatskoj iznosi oko četiri evra po kilogramu. Međutim, cijene se značajno razlikuju u zavisnosti od vrste hljeba i mjestu kupovine, krećući se od 1.41 evra do 9.50 evra po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije