Tržište

Gasi se "Invictus tehnology group", Vujić najavio tužbe

Gasi se "Invictus tehnology group", Vujić najavio tužbe
Foto: Srna | Gasi se "Inviktus tehnolodži grupe", Vujić najavio tužbe

BANJALUKA - Direktor "Invictus tehnology group" Bojan Vujić rekao je da je ova kompanija prinuđena da ugasi poslovanje, da je većina radnika dobila otkaz i da su za ovu situaciju isključivo odgovorne banke, te je najavio tužbe, a traži i odgovornost Agencije za bankarstvo.

Vujić je naveo da su donijeli najgoru mjeru, da će zatvoriti kompaniju, a raskinuto je 110 ugovora o radu, što, kaže, čeka i preostali dio zaposlenih.

On je istakao da će sve obaveze biti izmirene prema radnicima.

"Prikupiće se sva dokumentacija i biće tuženi svi koji su kompaniji načinili štetu. Imaćemo i inicijativu prema Narodnoj skupštini, predložićemo izmjenu zakona koje definišu proces otvaranja kompanije, odnosno računa u banci. To radimo da opet neko ne dođe u ovakvu situaciju", rekao je Vujić na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenosi Srna.

On je naveo da je odgovornost i na Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, kako smatra, nije dovoljno uradila da bi zaštitila kompaniju.

"Agencija je trebalo da reaguje, da vrši nadzor i prati dešavanja. S obzirom na ovakvo ponašanje banaka koje prolaze bez posljedica, podnijeli smo inicijativu za utvrđivanje odgovornosti rukovodstva Agencije. Bili su dužni da nalože kontrole banaka. Od toga nije urađeno ništa", istakao je Vujić.

Osim inicijative koja će biti upućena u Narodnu skupštinu, Vujić kaže da će podnijeti i apelacije Ustavnom sudu Republike Srpske jer smatra da su se banke stavile iznad zakona.

"Banke su se, donoseći svoje interne akte, stavile iznad zakona i Ustava Republike Srpske. Smatramo da Ustavni sud treba dati posljednju riječ da li su akti banaka u skladu sa Ustavom", rekao je Vujić.

Ističe da su banke sprečavanjem obavljanja redovnih poslova dovele odgovorna lica u tim kompanijama pred krivičnu odgovornost.

"Kako ja kao direktor da uplaćujem poreze i plate radnicima ako su nam ugašeni računi. Ko im je dao takvo pravo. Ovo sve što radimo, radimo da se ne bi ponovilo nekome u budućnosti", rekao je Vujić.

Vujić je podsjetio da su kompaniji ugašeni svi računi, mjesec dana po osnivanju, te da su se banke oglušile o bilo kakav zahtjev za objašnjenjem.

"O kakvom kršenju zakona je riječpokazuju i rokovi koje su banke ignorisale. Mi smo saopštili javnosti da mi iz IT oblasti želimo nastaviti s radim, da sačuvamo stručnjake i poslove. Banke su nas, kršeći zakon, dovele u paradoksalnu situaaciju", pojasnio je Vujić.

On je naveo da banke ne smiju i ne žele da kažu šta je potrebno da bi kompanija poslovala.

"Situacija nije jednostavna i laka, ali smo i do sada nalazili načine da ispoštujemo zaposlene. Želim da kažem da je kompanija uredno registrovana i ispunili smo sve zakonske uslove", zaključio je Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije