Tržište

Frizeri i kozmetičari moraće izdavati fiskalne račune

Frizeri i kozmetičari moraće izdavati fiskalne račune
Foto: Freepik | Frizeri i kozmetičari moraće izdavati fiskalne račune

BANJALUKA - Frizeri i kozmetičari u Srpskoj uključeni su u novi proces fiskalizacije, te će samim tim izdavati fiskalne račune, što do sada nisu morali.

Inače, kako su potvrdili za "Nezavisne novine" iz Poreske uprava RS, u prvih osam mjeseci ove godine kontrolisali su frizerske i kozmetičke salone te su utvrdili nepravilnosti pri evidentiranju prometa u tri slučaja, zbog čega su ih kaznili sa ukupno 12.000 KM.

Ovi preduzetnici spadaju u drugu grupu obveznika fiskalizacije, čija fiskalizacije će početi krajem tekuće godine.

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara Banjaluka, za "Nezavisne novine" kaže da su i prije frizeri i kozmetičari imali fiskalne kase, tako da se sada vraćaju "na staro".

"I prije je tako bilo, pa je ukinuto, ne znam zbog čega, ali sada se ponovo vraća fiskalna kasa. Ništa to nije novo za njih, tj. imaju iskustva. Ali i do sada su frizeri i kozmetičari izdavali nota račune umjesto fiskalnog. Nije da se nisu izdavali. Lakše će biti sada kad se fiskalizuju, jer, dok ispuniš nota račun, ovjeriš, treba vremena za to", rekla je Arsićeva.

U istom periodu, kako navode, kod poreskih obveznika koji se bave pomenutom djelatnošću, bilo je i 10 kontrola prijavljivanja radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Prema njenim riječima, to će olakšati Poreskoj upravi RS da prati dnevno stanje prometa.

"Što se tiče samog rada, vjerovatno će sada biti lakše Poreskoj upravi RS da ima uvid u dnevno stanje prometa i slično", kazala je Arsićeva.

Arsićeva navodi da su svi pozvani da se fiskalizuju, ali da još ne zna kada će se to realizovati.

Kako nam je kazala jedna Banjalučanka, do sad joj je frizer svaki put izdavao račun, ali kozmetičar nikad.

"Uvijek idem kod istog frizera u Banjaluci i svaki put mi izdaje račun, dok sam, sa druge strane, išla kod nekoliko kozmetičara i nikad mi nisu dali račun", rekla je ova Banjalučanka, dok je druga istakla da nikada do sada nije dobila račun ni kod frizera niti kod kozmetičara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije