Tržište

Evropska komisija smanjuje kvote za lov bakalara i lososa

Evropska komisija smanjuje kvote za lov bakalara i lososa
Foto: Pixnio | Evropska komisija smanjuje kvote za lov bakalara i lososa

​Evropska komisija je predložila smanjenje kvota za lov bakalara, lososa i papalina u Baltičkom moru za 2025. godinu, zbog, kako navodi, teške situacije s populacijom tih ključnih riba u tim vodama.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič naveo je u saopštenju da je uprkos naporima za obnavljanje riblje populacije zabrinut zbog lošeg stanja ribljeg fonda u Baltičkom moru.

Prema prijedlozima Komisije, lov bakalara u zapadnom i istočnom Baltiku trebao bi se smanjiti za 73 odsto, odnosno za 68 procenata u odnosu na 2024. godinu. Lov papalina trebao bi se smanjiti za 42 odsto.

Ograničenja lova lososa u Finskom zalivu smanjiće se za 20 odsto, dok će se lov na lososa u glavnom bazenu Baltičkog mora dodatno smanjiti za 36 procenata.

Lov haringe u zapadnom Baltiku trebao bi se smanjiti za 50 odsto, ali je Komisija predložila povećanje ograničenja njenog ulova u centralnom Baltiku za 108 odsto i za 10 procenata u Riškom zalivu.

EK je objavila da se ti prijedlozi temelje na naučnoj analizi Međunarodnog vijeća za istraživanje mora (ICES).

Države članice EU-a trebaju raspraviti o predloženim ograničenjima ulova i odobriti ih. Ograničenja ulova zatim se dijele u nacionalne kvote kojima se određuje koliko ribe neka država članica EU-a smije uloviti.

Osim rizika od pretjeranog lova, riblji fond u Baltiku takođe je ugrožen zbog ekoloških problema. Gubitak bioraznolikosti, klimatske promjene i povišeni nivo zagađivača poput smeća i farmaceutskog otpada predstavljaju prijetnju ribljem fondu, stoji u saopštenju Komisije, prenosi "Morski".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije