Tržište

Eštok: Ukrajinska blokada isporuke nafte jednaka ucjeni

Eštok: Ukrajinska blokada isporuke nafte jednaka ucjeni
Foto: Pixabay | Eštok: Ukrajinska blokada isporuke nafte jednaka ucjeni

Ukrajinska blokada isporuke nafte iz Rusije Mađarskoj i Slovačkoj neprihvatljiva je i poprima oblike ucjene, izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

"Ukrajina je izabrala da ucjenjuje Slovačku i Mađarsku. Mislim da je odluka Ukrajine da obustavi isporuke iz `Lukoila` Slovačkoj i Mađarskoj neprihvatljiva. Neću dozvoliti da Slovačka i slovački narod budu instrument osvete između Ukrajine i Rusije", istakao je Eštok, prenosi Srna.

Slovački premijer Robert Fico razgovarao je prošle sedmice telefonom sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom kako bi istakao da Bratislava neće biti "talac ukrajinsko-ruskih odnosa", podsjeća "Raša tudej".

Obustavljanje tranzita nafte od Kijeva osudio je i slovački predsjednik Peter Pelegrini, koji je napomenuo da je njegova zemlja pomogla Ukrajini u obrnutom toku isporuke gasa i struje.

Mađarskoj i Slovačkoj odobrena su izuzeća od zabrane uvoza ruske nafte širom EU uvedene 2022. godine kao dio širokog spektra sankcija Moskvi.

List "Fajnenšel tajms" piše da niko od zvaničnika u oblasti trgovine iz drugih članica EU nije podržao Budimpeštu i Bratislavu na jučerašnjem sastanku na kojem se razgovaralo o tom pitanju.

Evropska komisija saopštila je u utorak, 23. jula da ne vidi nikakve "neposredne" rizike za snabdijevanje naftom za EU, prenosi "Politiko".

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto zaprijetio je u utorak, 23. jula da će blokirati sredstva koja je EU namijenila Ukrajini dok Kijev ne obnovi tranzit ruske sirove nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije