Tržište

EU upozorava "Apple", dali im rok od šest mjeseci

EU upozorava "Apple", dali im rok od šest mjeseci
Foto: Unsplash | EU upozorava "Apple", dali im rok od šest mjeseci

BRISEL - Evropska unija je upozorila američku kompaniju "Apple" da treba da otvori svoje zaštićene ajfon i ajped operativne sisteme za konkurentske tehnologije da bi se uskladio na evropskim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Brisel je dao "Apple-u" rok od šest mjeseci da usvoji nova pravila, a u protivnom bi kompanija iz kalifornijskog Kupertina mogla da se suoči sa značajnim novčanim kaznama, prenosi Blumberg.

Evropska unija bi kasnije mogla da odluči i da pokrene formalnu istragu ako se "Apple" ne uskladi sa DMA, a kazne iznose i do 10 odsto godišnjeg prihoda firme.

"Apple" je nedavno bio prinuđen da promijeni svoju politiku u Evropskoj uniji nakon istrage Evropske komisije i omogući programerima da komuniciraju sa svojim klijentima van Applove prodavnice aplikacija .

Ove promjene, koje se ne odnose na tržišta van EU, bi mogle da ugroze visoke profitne marže kompanije "Apple" i stalan tok prihoda iz njegove prodavnice aplikacija, gdje je programerima naplaćivao naknade do 30 odsto, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije