Tržište

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Dolar oslabio, cijene nafte pale
Foto: Unsplash | Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima je vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u sedam sedmica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102.40 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 102.50 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148.45 na 147.80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra dosegnula 1.0980 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1.0970 dolara.

Cijene nafte su, ipak, oštro pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 1.47 odsto, na 79.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.54 odsto, na 75.95 dolara.

Kineski podsticaji u fokusu azijskih ulagača

Na kineskim berzama su u utorak, prvog radnog dana nakon višednevnih praznika, cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nedavnim privrednim podsticajima, no u Hong Kongu su oštro pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu oko jedan odsto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1.2 odsto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.2 i 5.6 odsto. U Šangaju su, ipak, skočile gotovo 5 odsto.

Na samo početku trgovanja u Šangaju su berzovni indeksi skočili više od 10 odsto, na najviše nivoe u više godina, no kasnije su dobici splasnuli.

Tako je prvog radnog dana nakon višednevnih praznika nastavljen snažan rast cijena dionica, koji su nedavno podstakle kineske vlasti uvođenjem novih monetarnih i fiskalnih podsticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast privrede i suzbile krizu na tržištu nekretnina, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije