Tržište

DM proslavio 18 godina u BiH: Investirano više od 14 miliona KM

DM proslavio 18 godina u BiH: Investirano više od 14 miliona KM
Foto: Ustupljena fotografija | DM proslavio 18 godina u BiH: Investirano više od 14 miliona KM

SARAJEVO - Rezultati 18. godine poslovanja kompanije "DM drogerie market" u Bosni i Hercegovini potvrdili su kontinuiran, stabilan poslovni rast i razvoj ove kompanije na domaćem tržištu.

Tome su doprinijela sve veća ulaganja u zadovoljstvo kupaca te u dobrobit zaposlenika i društva, a detalji su predstavljeni danas.

Rezultati za proteklu poslovnu godinu, u kojoj je ostvaren promet u iznosu od 421,2 miliona KM, ukazuju na rast od 22,38 odsto u odnosu na prethodnu i još jednu potvrdu liderske pozicije na drogerijskom tržištu.

Rast prometa pratio je i rast investicija u mnogobrojnim segmentima poslovanja, od rasta broja zaposlenika do širenja prodajne mreže. Tako su se u 18. godini poslovanja timu kompanije pridružila 32 nova zaposlenika, dok je prodajna mreža bogatija za četiri nove DM prodavnice otvorene u Gradačcu, Zvorniku, Tuzli i Bihaću.

Ostvaren je i rekord u broju kupovina… U DM prodavnicama širom BiH te putem DM onlajn šopa ostvareno je 16.960.609 miliona kupovina, najviše u svih 18 godina poslovanja, a za 12,27 odsto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

"Rast broja kupovina, odnosno rekordan broj kupovina u prošloj poslovnoj godini potvrda je našeg stalnog nastojanja da razvijamo i unapređujemo naše procese, usluge i poslovanje općenito. Kupci su to prepoznali i nagradili nas, a mi smo također nastavili da putem društveno korisnog djelovanja zajednici u kojoj poslujemo zahvalimo i dio vratimo te da putem novih pogodnosti za kupce i kroz sniženje cijena u vrijeme inflacije i globalnog rasta uzvratimo kupcima za njihovu vjernost. Naravno, ništa od toga ne bi bilo u potpunosti moguće bez naših zaposlenika i njihovog predanog rada, zato smo i u njihov razvoj te druge benefite prošle poslovne godine uložili blizu 1,5 miliona KM", izjavio je Damir Šlosel, direktor DM-a u Bosni i Hercegovini.

Osim već ustaljenih benefita, poput regresa i 13. plate, koji se iznosom ne razlikuju od redovnih mjesečnih primanja, svim zaposlenicima od januara ove godine plata je povećana za 18 odsto u sklopu redovnih godišnjih povećanja. Za kraj uspješne poslovne godine zaposlenici su dobili i DM poklon karticu u vrijednosti od po 200 KM. Svi roditelji prvačića ostvarili su pravo na plaćen slobodan dan na prvi dan škole, dok plaćeno porodiljsko odsustvo trenutno koriste 44 zaposlenice.

Ukupne investicije, koje osim već spomenutih ulaganja podrazumijevaju i ulaganja u preuređenje osam postojećih DM prodavnica, u poslovnoj 2023/24. godini iznosile su 14 miliona KM, čime je nastavljen trend rasta investicija zabilježen i u proteklim godinama.

Više od 500 novih proizvoda obogatilo je ponudu DM-a, koja sada broji blizu 14.000 proizvoda. U ukupnim količinama prodanog asortimana, 45,97 odsto čine proizvodi DM robne marke, čiji je udio u ukupnom prometu kompanije 33,33 odsto i bilježi rast od 22,61 odsto. Odličan omjer cijene i kvaliteta, koji je jednak i zagarantovan u svih 14 zemalja DM grupe, jedan je od razloga zbog kojeg kupcI preferiraju DM robne marke.

"Trenutno u DM asortimanu kupcima nudimo proizvode 31 DM robne marke, među kojima su i brojni održivi proizvodi, za koje također kupci sve više pokazuju interes. Osim širenja asortimana te stalnih inovacija kada su kanali prodaje u pitanju, kupcima garantujemo stabilnost cijene u periodu od minimalno četiri mjeseca kroz uvijek povoljni koncept. Među ostalim pogodnostima je i active beauty program lojalnosti koji sada broji gotovo 440.000 članova, a koji su iskoristivši sakupljene active beauty bodove ostvarili uštede u vrijednosti od blizu 9,5 miliona KM", izjavila je Admira Isaković, članica poslovodstva DM-a u BiH.

Iz DM-a su podsjetili kako raste i broj onlajn kupaca koji najčešće ovu kupovinu obavljaju putem 'Moj DM' aplikacije - njih 74,59 odsto. Vodeće asortimanske kategorije koje se rado kupuju onlajn su: bebe & djeca, pranje veša i čišćenje domaćinstva te njega tijela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije