Tržište

Članice EU imaju plan za Mediteran

Članice EU imaju plan za Mediteran
Foto: Pixnio | Članice EU imaju plan za Mediteran

​BRISEL - Zvaničnici devet zemalja članica Evropske unije sa juga Evrope saopštili su danas da žele da pretvore region Mediterana u čvorište za proizvodnju ekološke zelene energije.

Ministri energetike Kipra, Slovenije i Malte, hrvatski ministar ekonomije, kao i zvaničnici Grčke, Italije, Francuske, Portugalije i Španije rekli su u zajedničkom saopštenju da rade na pokretanju kolektivnih prekograničnih projekata obnovljive energije u regionu, bez birokratskih prepreka koje bi potencijalno mogle da odbiju investitore, prenosi "AP".

Oni su pozvali Evropsku komisiju da pokrene novu studiju o potencijalu obnovljive energije u regionu Mediterana i predloži konkretne mjere za podršku novim projektima zelene energije.

Generalni direktor Agencije za energetiku Španije, Đoan Grozar, rekao je da mediteranske zemlje "mogu i moraju biti na čelu energetske tranzicije", jer su najranjivije na klimatske promjene.

Ambasador Grčke na Kipru Joanis Papameletiu naveo je da Egejsko more ima veliki potencijal za korištenje energije vjetra i dodao da postoji "veliki prostor za saradnju i razmjenu najboljih praksi".

Ključni izazov za korištenje objekata za proizvodnju energije vjetra i sunca na moru je njihovo uključivanje u postojeće kopnene električne mreže i interkonekcije radi prenosa u druge zemlje, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije