Tržište

Cijene nafte rastu zbog oluje u SAD i straha od izraelsko-iranskog sukoba

Cijene nafte rastu zbog oluje u SAD i straha od izraelsko-iranskog sukoba
Foto: Freepik | Cijene nafte rastu zbog oluje u SAD-u i straha od izraelsko-iranskog sukoba

SINGAPUR - Cijene nafte porasle su potaknute naglom potražnjom za gorivom zbog velike oluje koja je zahvatila Floridu i zabrinutosti zbog potencijalnih poremećaja u distribuciji na Bliskom istoku usljed pojačanih tenzija između Izraela i velikog proizvođača nafte Irana.

Terminski ugovori za naftu Brent porasli su za 63 centa, ili 0,8 odsto, na 77,21 dolar po barelu, dok su oni za američki West Texas Intermediate (WTI) porasli za 63 centa, ili 0,9 odsto, na 73,87 dolara po barelu.

Najveći svjetski proizvođač i potrošač nafte pogođen je velikom olujom, uraganom Milton koji se obrušio na zapadnu obalu Floride izazvavši tornada i prijeteći naletima morske vode.

Oluja je već povećala potražnju za benzinom u državi, s oko četvrtinom benzinskih stanica koje su rasprodane i bez zaliha, što je podiglo cijene sirove nafte.

Investitori su i dalje bili oprezni u pogledu eskalacije tenzija između Izraela i Irana, a izraelski ministar odbrane Yoav Gallant je obećao da će izraelski napad na Iran biti "smrtonosan, precizan i iznenađujući", javlja Reuters, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije