Tržište

Cijene nafte porasle zbog tenzija na Bliskom istoku

Cijene nafte porasle zbog tenzija na Bliskom istoku
Foto: Freepik | Cijene nafte porasle zbog tenzija na Bliskom istoku

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu za više od jednog dolara zbog rastuće zabrinutosti da bi tenzije na Bliskom istoku mogle eskalirati i potencijalno poremetiti proizvodnju sirove nafte iz regije, nakon najvećeg raketnog napada Irana na Izrael.

Terminski ugovori na Brent skočili su za jedan dolar, ili 1,36 odsto, na 74,56 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) skočila za 1,07 dolara, ili 1,53 odsto, na 70,9 dolara.

Tokom trgovanja u utorak, oba pokazatelja sirove nafte porasla su za više od pet odsto.

Iran je rano u srijedu objavio da je njegov raketni napad na Izrael završen, a Izrael i SAD obećali su da će uzvratiti Teheranu dok su strahovi od šireg rata jačali.

Teheran je poručio da će svaki izraelski odgovor na napad, za koji Izrael tvrdi da je uključivao više od 180 balističkih projektila, biti dočekan s "ogromnim uništenjem".

Savjet sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazao je sastanak o Bliskom istoku za srijedu, a Evropska unija je pozvala na hitan prekid vatre.

Direktno učešće Irana, članice OPEK-a, povećava izglede za poremećaje u opskrbi naftom, navode analitičari ANZ-a u bilješci, dodajući da je proizvodnja nafte u toj zemlji u augustu porasla na šestogodišnji maksimum od 3,7 miliona barela dnevno.

Panel ministara iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika pod nazivom OPEK Plus, sastaje se kasnije u srijedu kako bi pregledao tržište, ali se ne očekuju promjene u politici, javlja Rojters, prenosi Fena.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije