Tržište

Britanska kompanija odustala od smanjenja proizvodnje nafte i gasa

Britanska kompanija odustala od smanjenja proizvodnje nafte i gasa
Foto: Pixabay | Britanska kompanija odustala od smanjenja proizvodnje nafte i gasa

LONDON - Britanska energetska kompanija BP odustala je od sopstvenog cilja da smanji proizvodnju nafte i gasa do 2030. pošto je izvršni direktor firme Mari Aučinlos ograničio strategiju energetske tranzicije kako bi povratio povjerenje investitora, prenosi Rojters pozivajući se na tri anonimna upućena izvora.

Aučinlos će zvanično predstaviti novu strategiju BP u februaru 2025. godine, ali u praksi je već odustao od smanjenja proizvodnje energenata do 2030. godine, dodaju izvori.

Investitori su doveli u pitanje sposobnost kompanije da generiše profit ako se bude pridržavala svoje trenutne strategije, dodaje britanska agencija. Prema pomenutim izvorima, BP planira nekoliko novih investicija na Bliskom istoku i u Meksičkom zalivu i želi da poveća proizvodnju nafte i gasa. BP je prije četiri godine obećao da će do 2030. smanjiti proizvodnju nafte i gasa za 40 odsto do 2030. godine uz brzi rast udjela energije iz obnovljivih izvora, ali prošle godine je cilj revidiran naniže na 25 odsto, a sada se od njega sasvim odustalo. Kompanija je i dalje posvećena cilju da dostigne neto nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije