Tržište

BMW u julu na evropskom tržištu prodao više električnih vozila od Tesle

BMW u julu na evropskom tržištu prodao više električnih vozila od Tesle
Foto: Pixnio | BMW u julu na evropskom tržištu prodao više električnih vozila od Tesle

BMW je po prvi put u Evropi prodao više električnih automobila od Tesle. Brojke za jul objavljuje analitička kompanija JATO Dynamics, a po njima BMW je prošlog mjeseca prodao 14.869 novih električnih vozila u Evropi. Tesla je u julu prodao 14.561 novi električni automobil.

To znači da je BMW prodao 308 više električnih vozila od Tesle.

I dok je to prilično mala razlika, to ipak pokazuje koliko je njemački proizvođač automobila tiho postao moćan u svijetu električne energije, iako nastavlja da nudi i hibridne, plug-in hibridne i SUS opcije.

JATO Dynamics navodi da je Tesla doživio pad prošlog mjeseca u Evropi, sa padom registracija i Modela Y i Modela 3. Prodaja Modela Y je pala za 16 odsto na 9.544 jedinica. U međuvremenu, prodaja Modela 3 je pala za 17 odsto na 4.694. Ovi padovi su omogućili BMW Grupi da za dlaku pređe na prvo mjesto po prodaji električnih vozila u Evropi u julu, navodi "Motor1".

Ipak, u julu je ukupan broj EV prodaje u Evropi pao za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu. JATO Dynamics kaže da je ovaj pad vjerovatno bio posljedica nedostatka vladinih podsticaja i zabrinutosti oko vrijednosti preprodaje.

Ipak, iako je BMW Grupa zauzela ukupnu krunu, najprodavaniji EV u Evropi prošlog mjeseca je i dalje bio Teslin Model Y sa velikom razlikom, sa 9.544 prodaje. U julu, drugi najprodavaniji EV u Evropi je bio Volvo EX30 sa 6.573 prodatih vozila, a slijedi ga Volkswagen ID.4 sa 5.295 jedinica. Dva BMW-a su bila na listi najboljih 10, a to su BMW iX1 sa 4.305 i i4 sa 4.198 vozila.

Jato Dynamics ističe da je ukupno evropsko tržište poraslo za dva odsto u poređenju sa julom 2023. godine na 1.03 miliona automobila. Pedeset četiri procenta prodaje su činili SUV-ovi.

Iako je Tesla Model Y bio najprodavaniji EV u Evropi u julu, bio je daleko ispod najprodavanijeg modela u cjelini, Dacije Sandero, sa 22.398 prodaja. Nakon Sandera slijede Volkswagen T-Roc sa 19.254 primjerka i Toyota Yaris Cross sa 17.314 jedinica, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije