Tržište

BBC smanjuje 130 radnih mjesta, ukida dva servisa

BBC smanjuje 130 radnih mjesta, ukida dva servisa
Foto: Pexels/Ilustracija | BBC smanjuje 130 radnih mjesta, ukida dva servisa

Britanska radiodifuzna korporacija Bi-Bi-Si (BBC) najavila je smanjenje 130 radnih mjesta u proizvodnji vijesti i tekućim poslovima, a smanjenje troškova uključuje i ukidanje programa HARDtalk i prilagođenog servisa vijesti BBC Asian Network.

Iz BBC je najavljeno da je to dio šire kampanje smanjenja troškova, u okviru koje će do marta 2026. godine biti ukinuto 500 radnih mjesta u cijeloj korporaciji, prenio je Gardijan.

Izvršna direktorka BBC Njuza Debora Tarnes najavila je danas promjene putem imejla, u kome je navela da je korporacija zahtijevala da se ukine 185 radnih mjesta, i otvori 55 novih sa ciljem da se uštedi 24 miliona funti, što iznosi četiri odsto tekućeg budžeta za vijesti.

Dugogodišnji informativni program BBC-a HARDtalk o dešavanjima u svijetu, i informativni servis BBC za Aziju, biće ukinuti.

Urednik BBC-a Tim Dejvi kritikovao je "kratkovido" smanjenje budžeta navodeći da je "ljut i uznemiren zbog publike".

"Gdje će ovi mladi Britanci iz Azije, uglavnom iz radničke klase, dobiti vijesti relevantne za njih? Ali takođe, veoma sam uznemiren zbog kolega koji su se nedavno zaposlili, a već su dobili otkaz", rekao je Dejvi.

Zaposleni u Azijskoj mreži BBC-a, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je novinska služba bila posebno važna za publiku kada su se ranije ove godine desili nemiri od strane krajnje desnice.

"Poslije nereda, Azijska mreža je podsjetila na svoju važnu ulogu na BBC-u kao jednom od rijetkih prostora u cijeloj organizaciji gdje su se osjećali bezbjedno da ispričaju svoje priče", rekao je on, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije