Tržište

Axel Springer će prodati sektor malih oglasa

Axel Springer će prodati sektor malih oglasa
Foto: Axel Springer | Axel Springer će prodati sektor malih oglasa

Njemačka medijska grupacija Axel Springer planira da odvoji svoj medijski sektor i sektor za digitalne oglase.

Medijski sektor postaće porodični posao u vlasništvu udovice osnivača Friede Springer i izvršnog direktora Mathiasa Döpfnera te će biti potpuno odvojen od sektora za oglašavanje, koji će biti otkupljen od američkih i kanadskih investitora.

Očekuje se da će medijski sektor, koji uključuje razne medijske kuće poput Politico, Business Insider, Bild i Die Welt, biti 98% u vlasništvu Springera i Döpfnera, što će biti prvi put od njihove inicijalne javne ponude (IPO) 1985. godine da su u porodičnom vlasništvu, javljaju strane novinske agencije.

Podjela će donijeti promjene u strateškom partnerstvu koje je godinama postojalo sa američkim finansijskim investitorom Kohlberg Kravis Roberts (KKR).

Divizija digitalnih oglasa, koja obuhvata online portal za zapošljavanje StepStone i kompaniju za digitalne nekretnine Aviv Group, uključujući portale za nekretnine kao što su Seloger u Francuskoj i Immowelt u Njemačkoj, biće izdvojena kao nezavisna kompanija sa novom vlasničkom strukturom, gdje će većinski vlasnici biti KKR i kanadski penzioni fond CPP Investments.

Kako objašnjavaju iz Axel Springera, koji zapošljava oko 18.000 ljudi, nova struktura se uvodi kako bi se optimizovala sva poslovna područja i osigurao dalji potencijal za rast. Medijska industrija već neko vrijeme predviđa razlaz između Springera i KKR-a. Springer je sa KKR-om sklopio stratešku saradnju za ubrzanje rasta kroz investicije krajem 2019. godine, a 2020. godine KKR je preuzeo 47,6% njemačke grupe. Te godine kompanija se povukla sa berze nakon otprilike 35 godina. KKR je tada prodao 12,6% udjela CPP Investmentsu.

Službeno nije poznato koliko vrijedi medijska grupa Axel Springer, ali The Financial Times procjenjuje da se radi o vrijednosti od oko 13,5 milijardi eura, pri čemu je više od 10 milijardi eura potrošeno na male oglase. Ako su ove brojke tačne, Axel Springer je više nego udvostručio svoju vrijednost u odnosu na period prije spajanja sa KKR-om.

Posao još treba da odobri nadležni regulator, a očekuje se da će biti završen u drugom kvartalu 2025. godine, prenosi Bankar.me.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije