Tržište

American Airlines platiće 50 miliona dolara kazne za kršenja prava putnika

American Airlines platiće 50 miliona dolara kazne za kršenja prava putnika
Foto: Tanjug/AP | American Airlines platiće 50 miliona dolara kazne za kršenja prava putnika

VAŠINGTON – Avio-kompanija American Airlines pristala je na sporazum sa američkim Ministarstvom saobraćaja na osnovu kojeg će platiti rekordnu kaznu od 50 miliona dolara zbog kršenja zakona o zaštiti putnika sa invaliditetom, prenijeli su danas američki mediji.

Ministarstvo je saopštilo da je tokom istrage kompanije otkrilo brojne nepravilnosti, uključujući slučajeve pružanja "nebezbjedne fizičke pomoći" takvim putnicima, zbog čega je dolazilo do povreda i neprimjerenog tretmana korisnika invalidskih kolica, prenijela je tv mreža CBS News.

Ministar saobraćaja Pit Butigig naveo je da je određivanjem ovako visoke kazne uveden novi standard odgovornosti za avio-kompanije koje krše građanska prava putnika sa invaliditetom.

Prema njegovim riječima, cilj kazne je da se promjeni način ponašanja kompanija, prvenstveno kako bi se spriječilo da se ovakve zloupotrebe dešavaju.

American Airlines platiće 25 miliona dolara ministarstvu saobraćaja, dok će preostalih 25 miliona biti uloženo u opremu kompanije kojom će se smanjiti broj slučajeva oštećivanja invalidskih kolica i osigurati njihovo bezbjednije praćenje, prenosi Tanjug.

Iako ovakvi incidenti nisu zabilježeni samo kod kompanije American Airlines, regulatori ministarstva su zaključili da je ovaj avio-prevoznik među najgorima kada je riječ o ukupnom broju pritužbi na način njihovog postupanja prema korisnicima invalidskih kolica i vozila.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo u julu da se broj žalbi na tretman putnika sa invaliditetom povećao tokom prošle godine za više od četvrtine u poređenju sa 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije