Privreda

Zepter banka prodata za 82,1 milion KM

BANJALUKA - Austrijska Volksbank International juče je za kupovinu akcija banjalučke Zepter komerc banke platila 82,1 miliona KM, čime je i zvanično postala njen vlasnik.

Transakcija 18.958 akcija Zepter banke po cijeni akcije od 4.330,94 KM obavljena je preko dva blok posla na Banjalučkoj berzi.

Ugovor o kupoprodaji između dvije banke njeni čelnici potpisali su još 17. januara ove godine, što su ozvaničili 5. februara na pres-konferenciji u Banjaluci, ali nisu željeli da otkriju vrijednost akvizicije.

Iz Zepter banke juče je saopšteno da je uplatom novca u potpunosti sproveden kupoprodajni ugovor, navodeći da će banka poslovanje ubuduće nastaviti u okviru Volksbank grupacije pod nazivom Volksbank Banjaluka.

Ističu, takođe, da je ostvarena vrijednost transakcije najveća do sada u bankarskom sektoru RS.

Rejhold Koland, predsjednik Uprave Volksbank BH, ranije je kazao da su Zepter banku preuzeli jer se dobro uklapa u aktivnosti i njihove planove na širenju mreže poslovnica na područje RS gdje su trenutno slabo prisutni. Dvije banke se, prema njegovim riječima, u skorijoj budućnosti neće spojiti u jednu.

Volksbank BH ima aktivu u vrijednosti od 558 miliona KM, dok aktiva Zepter banke iznosi 390 miliona KM. Njihovim ujedinjenjem Volksbank se pozicionirala među šest najvećih bankarskih grupacija u BiH sa tržišnim udjelom od preko pet odsto.

Volksbank International, čije je sjedište u Beču, ima `kćerke banke` u devet zemalja srednje i istočne Evrope. Posjeduje aktivu od 6,1 milijardu evra, 288 filijala i 3.900 službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije