Privreda

Zeekr i Nio u junu ostvarili rekordne isporuke

Zeekr i Nio u junu ostvarili rekordne isporuke
Foto: Pixnio | Zeekr i Nio u junu ostvarili rekordne isporuke

​Kineski proizvođač električnih automobila Zeekr je isporučio rekordan broj vozila u junu, čime su njegove isporuke u prvoj polovini godine postale najveće među kineskim kompanijama koje kotiraju na američkoj berzi i prodaju isključivo električne automobile.

Zeekr u vlasništvu Geelyja je isporučio 20.106 automobila prošlog meseca, čime je isporuka od početka godine dostigla 87.870 vozila.

To je malo više od Niovih 87.426 isporuka u prvih šest mjeseci 2024., iako je Nio nastavio da se oporavlja od usporenog poslovanja početkom godine s rekordnih 21.209 isporuka u junu.

Xpeng je ostao u zaostatku, isporučivši ukupno 52.028 automobila u prvih šest mjeseci ove godine, uključujući 10.668 vozila u junu.

Kada se uključe hibridna vozila, Li Auto je ostao daleko vodeći. U junu je isporučeno 47.774 automobila, što je ukupno 188.981 vozilo u prvom polugodištu. 

Nudeći i hibride, Huaweijev brend Aito, zajednički razvijen s proizvođačem automobila Seres, isporučio je 184.286 vozila u prvih šest mjeseci ove godine.

Kompanija Xiaomi je isporučila više od 10.000 automobila u junu, čime je ukupna isporuka porasla na više od 25.000 otkako je firma lansirala svoj električni SU7 krajem marta.

BYD je isporučio 1.6 miliona novih energetskih putničkih vozila u prvoj polovini godine, što je gotovo 29 odsto više nego prije godinu dana. Plug-in hibridni automobili su činili nešto veći udio od baterijskih električnih vozila i zabilježili su brži rast od 39.5 odsto u odnosu na 17.7 procenata za automobile samo na baterije, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije